avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune mostenire

Buna ziua,

Am si eu o problema de lamurit, daca ma puteti ajuta. Bunicul meu are 2 copii: baiat (tatal meu) si fata. Bunica mea a murit de mult timp. Bunicul este fff batran si ca si avere are un apartament cu 2 camere in care locuieste. Dupa moartea bunicii parintii mei si matusa mea au convenit ca daca avem grija de batran, ea nu va avea nici o pretentie la apartament si va ramane noua. In ultimii 2 ani insa, matusa mea a devenit mult mai insistenta si mai apropiata de batran si s-a oferit sa aibe grija de el desi nu era cazul. Ma rog, nu intru in amanunte de acest gen. Cert e ca in ultimii 2 ani matusa mea se foloseste si de pensia batranului.
In ultimele discutii purtate pe seama mostenirii, matusa a venit cu pretenetii ca doreste partea mea. Cand discutiile s-au incins a spus ca ea oricum a facut un act notarial cu batranul cu 1 an in urma, in urma caruia reiese ca ea e singura mostenitoare si ca va putea vinde apartamentul dupa moartea batranului, fara sa fie conditionata in vreun fel de tatal meu (daca acepta sau nu acest lucru).
Am mai multe intrebari pentru d-tra:
1. E posibil sa existe un astfel de act notarial in urma caruia matusa mea sa poata sa devina unica mostenitoare dupa moartea bunicului pentru, chiar daca tatal meu nu a semnat nici un acord in acest sens? In acest act se poate stipula ca ea devine proprietara dupa moartea bunicului pentru ca a avut grija de el in ultimii ani de viata?
2. Daca nu exista acest act notarial (nu am prea mare incredere in matusa) e posibil ca dupa moartea bunicului apartamentul sa poata sa fie vandut doar de unul din mostenitori, fara semnatura celuilalt - ma gandesc ca ambii vor avea drepturi egale - (matusa mea are nevoie urgenta de bani si ar fi dispusa sa vanda apartamentul ffff repede chiar si sub pretul pietei)? Tatal meu nu e de acord cu vanzarea imediata (caci altfel cred ca trebuie sa o despagubeasca cu valoarea jumatatii de apartament, insa nu are acesti bani) ci vrea sa astepte o oferta mai buna pe apartament.
3. Are vreo importanta faptul ca parintii mei timp de 10-12 ani au avut grija de batran fara sa se foloseasca de pensia lui, iar in ultimii 2 matusa mea ii foloseste pensia (recunosc ca s-a implicat mai mult in acesti 2 ani, tocmai pentru ca parintii mei au crezut ca e de buna credinta si vrea doar sa fie mai apropiata de tatal ei, fara sa se gandeasca ce are de gand).
4. Ce act trebuie sa fie semnat si de catre cine, in cazul in care in familie se hotaraste ca apartamentul va ramane parintilor mei?
5. E posibil ca acum (cand bunicul e bolnav si nu mai vede bine si nici nu mai aude bine) sa mearga bunicul si parintii mei la un notariat sa faca un contract de succesiune sau de vanzare cumparare (nu stiu exact termenii juridici) in urma caruia sa reiasa ca ei vor fi proprietari

Ce se poate face in acest caz si care e rezolvarea legala cea mai buna?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: petrolul30 , utilizator 18:28, 4 Iunie 2009
matusa dvs ar putea avea un act de donatie sau un testament in favoarea dansei .
dar aceste acte vor putea fi atacate in instanta de catre tatal dvs, intrucat si el etse descendent legal al bunicului dvs si are dreptul la jumatate din averea tatalui sau .

pt a va asigura ca tatal dvs va putea beneficia de intreaga avere se poate face un act de vanzare-cumparare intre bunicul si tatal dvs .
avand in vedere varsta inaintata a bunicului v-as recomanda sa existe si un certificat medico-legal care sa atesta deplinatatea facultatilor mintale ale bunicului , la data perfectarii contractului de vanzare-cumparare .
intrucat si acest act va putea fi atacat ulterior de catre matusa dvs .
de asemenea, ar fii bine sa exsite si doi martori la data incheierii contractului la notariat .

dupa decesul bunicului, daca nu se vor perfecta inainte de acest eveniment nefericit nici un fel de liberalitati sau acte de dispozitie cu privire la imobilul in cauza, cel mai probabil succesiunea intre tatal dvs si matusa dvs se va dezbate in instanta .

aveti grija ca in termenul de 6 luni de la data decesului bunicului, sa mergeti la notar si sa faceti acceptarea de succesiune . adica tatal dvs . ulterior se va dezbate succesiunea. daca se va dezbaye in teremenul de 1 an nu veti plati taxa de timbru, de asemenea daca va incadrati in termenul de 2 ani nu veti plati nici impozitul aferent .
Va multumesc mult pentru raspunsul prompt.
E posibil ca matusa mea sa fi mers in urma ca un an cu bunicul la notariat, sa fi facut acest certificat medico-legal si sa fi primit contractul de vanzare-cumparare, fara ca tatal meu sa stie nimic (sa semneze nimic)?
Dupa moartea bunicului si dupa succesiune, poate vreun mostenitor sa vanda apartamentul independent de celalalt? Adica se poate vinde casa fara acordul amandurora, sau se poate vinde doar cota parte din casa?

Daca apartamentul a fost cumparat in timpul vietii bunicii, bunicul nu poate merge nici cu matusa nici cu tatal dvs. la notariat pentru a incheia un act de vanzare-cumparare fara a se dezbate mai intai succesiunea bunicii. In cazul in care apartamentul a fost cumparat de bunic dupa ce a devenit vaduv, este bun propriu si matusa ar fi putut actiona in sensul prezentat de dvs. (pentru a se vinde un bun imobil este necesar efectuarea prealabila a cadastrului si a intabularii - sunt indeplinite aceste conditii pentru apartamentul in cauza?). Dupa decesul bunicului si dezbaterea succesiunii, atata vreme cat nu s-a facut iesirea din indiviziune, nici un mostenitor nu poate vinde tot apartamentul, ci doar cota sa parte ideala.
Cereti un extras de carte funciara pentru apartament (acolo se vede clar proprietarul, daca s-a facut vreo instrainare, catre cine, etc.)
Domnule, mergem pe bajbaite, ghicim toate situatiile posibile...
De putut se pot multe, se poate ca matusa sa aiba deja un act, se poate ca actul sa fie contract de intretinere (greu de desfacut dupa decesul bunicului), dar de la se poate pana la asa e... cale lunga!
Faceti cum v-a sfatuit colega si aflati care e situatia juridica a apartamentului intai. Apoi vedeti ce e de facut.
Succes!
Asa este aveti dreptate. Va multumesc pentru raspunsuri, voi solicita extrasul de carte funciara pentru a vedea starea actuala a proprietatii apartamentului!

Apoi mai revin!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire dupa bunici ADELA.B ADELA.B Buna ziua , Ma confrunt cu o problema de dezbatere . Bunicii mei au decedat si tatal meu a decedat si nu s-a facut dezbaterea de mostenire asupra unui teren ... (vezi toată discuția)
Succesiune unul din parinti livia234 livia234 Buna ziua! Am o problema legata de succesiunea unuia din parinti! Totul a inceput acum 6 ani dupa moartea tatalui meu cand mama impreuna cu surorile mele au ... (vezi toată discuția)
Mostenire nedezbatuta leusan leusan bunicul la sotie a decedat in anul 1976.Au ramas 5 copii si sotia supravietuitoare.Nu s-a dezbatut succesiunea dupa bunic nu se stie din ce motive, desi ... (vezi toată discuția)