avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DEZBATERE MOSTENIRE DUPA BUNICI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DEZBATERE MOSTENIRE DUPA BUNICI

Buna ziua ,
Ma confrunt cu o problema de dezbatere .
Bunicii mei au decedat si tatal meu a decedat si nu s-a facut dezbaterea de mostenire asupra unui teren intravilan .A fost dezbatut doar teren extravilan dupa moartea bunicilor cand traia si tatal meu .
Cei de la notariat mi-au spus ca intai trebuie dezbatuta mostenirea dupa bunici in care e inclus tatal meu si se obtine un certificat de mostenitor si apoi dezbatuta mostenirea dupa tatal meu ,un alt certificat de mostenitor .
Tatal meu mai are 5 frati ,toti in viata .In urma tatalui meu am ramas eu fiica din prima casatorie si sotia supravietuitoare .
Problema este de ce trebuie doua certificate de mostenitor? eu as vrea partea mea sa i-o cedez unei matusi adica sora tatalui meu ,binenteles ea platindu-mi partea in bani .
Toate acestea va intreb deoarece sunt prea multe acte de facut eu vrand sa simplific si ca acte si ca bani dati .La notariat mi-au spus de aceste doua certificate de mostenitor si dupa aceea eu pot doar sa-i vand matusii prin act de vanzare -cumparare dar si dupa ce fac cadastru si intabulare .
Ce ma sfatuiti sa fac si care ar fi procedura cea mai simpla prin care sa-i dau aceasta parte care mi se cuvine matusii ??????
O alta problema ar fi ca o data dezbatuta mostenirea la un notariat te obliga suplimentarea de mostenire sa o faci la acelasi notariat ,nu poti la alt notariat sa zicem ca eu gasesc mai ieftin sau nu-mi place de acel notar sau notara , vreau sa stiu daca este adevarat.
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:27, 28 Iunie 2021
Trebuie doua certificate de mostenitor pentru ca sunt 2 succesiuni.

Daca nu dezbateti succesiunea nu aveti cum sa vindeti matusii, deoarece nu detineti nimic.

V-au spus foarte bine de la notariat.

Este adevarat, sunt costuri destul de mari... dar, asta este... daca erau facute la timpul lor, costurile ar fi fost mai mici; daca amanati, posibil sa creasca costurile... pot creste si taxele de timbru...

... deh, la noi toate cresc... numai salariile scad ... #-o
Prima remarca: de ce s-a facut succesiunea numai pentru terenul extravilan? Daca nu s-a facut succesiunea si pentru terenul intravilan puteti deschide dezbaterea mostenirii si dvs, la dezbatere participand toti potentialii mostenitori. Dupa aceasta dezbatere, la care veti participa alaturi de mama dvs, in urma dobandirii certificatului de mostenitor, puteti decide cum doriti in legatura cu partea dvs. din mostenire. Nu puteti renunta, in cadrul dezbaterii mostenirii, in favoarea unui participant la dezbatere. Prin renuntare, partea dvs va fi repartizata mamei dvs, ambele participand la succesiunea partii cuvenite tatalui dvs. Solutia cea mai buna este acceptarea succesiunii si transferarea partii dvs matusii de care vorbiti, prin act de vanzare-cumparare, sau donatie.
Pentru ca unul din fratii tatalui a mintit ca are act pe acest teren intravilan si ceilati au fost naivi si l-au crezut .Acum a vrut sa dezbata mostenirea deoarece vrea sa-i vanda partea lui unuia dintre copiii lui si asa am aflat ca nu are act pe acest teren.
Deci trebuiesc doua certificate de mostenitor ???unul pe numele celor 6 frati inclusiv tatal meu si apoi dezbat eu cu sotia lui partea tatalui si apoi pot vinde ?si pot vinde doar dupa ce fac cadastru si intabulare ?cum vand apoi, partile care mi se revin sau trebuie sa fac iesirea din indiviziune si abia apoi pot vinde ?
Dar cu notariatul la care vreau sa dezbat suplimentarea de mostenire ,sunt obligata sa fac la acelasi ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atentie! sper sa nu fie nevoie si de al treilea certificat de mostenitor. La decesul primului bunic din partea tatalui, ar fi trebuit sa se faca succesiune, la care ar fi trebuit sa participe sotul supravietuitor si urmasii sotului decedat. Dupa decesul sotului supravietuitor, urma a doua succesiune, la care participau urmasii acestuia, printre care se afla si tatal dvs. dupa aceea urmeaza succesiunea dupa tatal dvs., la care participa sotia si urmasii tatalui dvs. Probabil ca va trebui sa faceti fie iesirea din indiviziune, fie partaj voluntar cu ceilalti mostenitori, ca sa puteti instraina partea dvs. Ca sa puteti instraina partea dvs de mostenire este, din nefericire, nevoie de cadastru si intabulare, inregistrare a proprietatii la Primarie, plata impozitului pe proprietate, eliberarea unui certificat fiscal de la Primarie, etc.Dezbaterea ar fi mai bine sa o faceti la acelasi notar, pentru ca are deja, in arhiva sa, multe acte de care aveti nevoie si daca nu va costa mai putin, cel putin poate alergatura este mai mica. Va spun lucrul acesta din experienta proprie.
Am inteles dar eu vreau sa stiu daca te poate obliga sa faci la acelasi notar ,aici se practica acest lucru si eu nu sunt deacord sa-mi impuna la ce notar sa fac.este mostenirea mea ,banii mei etc .
Dupa bunica mea cea care a decedat si prima nu s-a facut dezbatere deoarece terenul si tot ce avea bunicul erau ale lui inainte de a se casatori cu bunica ,acestea erau mostenire de la parintii lui si cumparate ,deci nu se punea problema dezbaterii dupa bunica .
Dupa cele doua dezbateri si intabulare pot vinde doar cota mea matusii ?

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor Luca Dorina Luca Dorina Buna seara, Am o mare nedumerire de ordin juridic. Pe scurt, in urma decesului bunicilor a ramas o mostenire ce consta intr-o suprafata de teren extravilan ... (vezi toată discuția)
Mostenire,succesiune ,acte de proprietate lory29 lory29 va rog sa ma ajutati am fost la 4 notari pana acum si nu se potrivesc parerile am mai multe situatii : 1) 8 ha teren arabil cu titlu de proprietate pe ... (vezi toată discuția)
Suntem doi frați și deținem un teren extravilan, cu titlul ... Alexandru9876 Alexandru9876 Suntem doi frați și deținem un teren extravilan, cu titlul de proprietate pe numele bunicului. Nu mai exista alți moștenitori în afara de noi doi, ... (vezi toată discuția)