buna ziua, am 2 ani neintrerupti vechime pe cartea de munca, acum o sa a concedieze, ca sa primesc somaj ce pot face?
ma angajez cu urmatoarea zi la un srl al unei cunostiinte cu jumatate de norma pe perioada determinata de o luna sau nedeterminata si imi desfac ei CIM cu litera care trebuie si apoi merg ma inregistrez si solicit 6 luni, 9 luni de somaj sau cat si cum?
va rog frumos un sfat bun, multumesc
mi s-a pus in vedere ca luna viitoare voi fii concediat mai mult ca sigur prin demisie, am carte de munca tot, cu noul cod al muncii cum e cu somajul, in baza carei legi sau cum pot de ex sa imi dau demisia cu 15.06.2011 si cu 16.06.2011 sa ma angajeze o cunostiinta pe srl ei si sa ma tina o luna si apoi sa ma dea afara in somaj? am 2 ani fara intreruperi, care este perioada minima sau cum?
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs. adica cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: art. 31 alin. (4.1), art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4);
- in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni lucrate (cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator).
2. Daca demisionati (art.79 din Codul muncii) sau solicitati dvs. incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Daca totusi demisionati atunci vaputeti angaja in alta parte cu CIM pe perioada determinata si la data incetarii de drept a acestuia (art.56j din Codul muncii) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Va multumesc, am deja cotizatia am 24 de luni si ce nu inteleg eu este, imi pot da demisia de la actualul loc de munca, ma duc la alt srl si imi fac contr pe per deter de 1 luna si ies in somaj dar contractul pe cate ore il fac? 2 ore 4 ore 8 ore?
am 24 de luni cotizate deja.
si cat iau somaj? 9 luni x 375 ron? am vechime sub 3 ani.
2. Din Legea 76/2002: Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã: a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Somaj!
silviota
Fiica mea, inginer masterand, a lucrat cu carte de munca mai bine de 2 ani, cu 6 ore/zi. Acum , la orizont apare, fioros SOMAJUL!!!:O. In cartea de munca are ... (vezi toată discuția)