avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune fara Decizie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune fara Decizie

:((:((:((:((:((Buna ziua va rog ajutati-ma si pe mine in o problema:dupa multe tergiversari mi s-a inmanat fluturasul salarial pa luna iunie si am constata ca am o penalizare de 10 lasuta pot sa faca fara o decizie de sanctionare pentru ca daca mai exista mie nu mi-a fost adusa la cunostinta.De asemenea va rog ajutatima am primit si un advertisment scris care era datat 15,05 iar eu l-am primit pe 30.06 deoarece crfed ca mai devreme nu exista.In mare am facut multe ore suplimentare la cererea societati iar cu plata au anulat cu lunile cand m-am plans au inceput sa se razbune .Daca avert sctris a fost emis pe 15.o5 dar eu l-am primit pe 30.06 mai il pot contesta daca da cum stiu ca in decizie scrie la trib buc dar cum fac?Va rog sa ma ajutati sant disperata:((:((:((:((:((:(:(:(:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:59, 14 Iulie 2008
Art. 263 cod.muncii:
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor săi ori de câte ori constată că acestia au săvârsit o abatere disciplinară.

(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca si care constă într-o actiune sau inactiune săvârsită cu vinovătie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârseste o abatere disciplinară sunt:

a) avertismentul scris;

b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăsi 10 zile lucrătoare;

c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzător functiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăsi 60 de zile;

d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;

e) reducerea salariului de bază si/sau, după caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;

f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Art. 265. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.

(2) Pentru aceeasi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sanctiune.

Art. 266. - Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârsite de salariat, avându-se în vedere următoarele:

a) împrejurările în care fapta a fost săvârsită;

b) gradul de vinovătie a salariatului;

c) consecintele abaterii disciplinare;

d) comportarea generală în serviciu a salariatului;

e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunostintă despre săvârsirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârsirii faptei.
(3) Decizia de sanctionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicării.

(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau resedinta comunicată de acesta.

(5) Decizia de sanctionare poate fi contestată de salariat la instantele judecătoresti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

av. Myra Vasilescu

Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Buna ziua,
dupa cum a expus si avokitten, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, dar anterior dispunerii sanctionarii trebuie facuta cercetarea disciplinara prealabila.
Contestarea se poate face in termen de 30 de zile
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
Puteti contesta inca avertismentul scris daca faceti dovada ca l-ati primit in 30.06.
Cat priveste penalizarea la salariu fara o cercetare disciplinara si decizie comunicata este abuziva si puteti face o cerere la ITM corpul de control pentru o verificare a societatii si puteti actiona in justitie pentru recuperarea perejudiciului
Semyaza a scris:

:((:((:((:((:((Buna ziua va rog ajutati-ma si pe mine in o problema:dupa multe tergiversari mi s-a inmanat fluturasul salarial pa luna iunie si am constata ca am o penalizare de 10 lasuta pot sa faca fara o decizie de sanctionare pentru ca daca mai exista mie nu mi-a fost adusa la cunostinta.De asemenea va rog ajutatima am primit si un advertisment scris care era datat 15,05 iar eu l-am primit pe 30.06 deoarece crfed ca mai devreme nu exista.In mare am facut multe ore suplimentare la cererea societati iar cu plata au anulat cu lunile cand m-am plans au inceput sa se razbune .Daca avert sctris a fost emis pe 15.o5 dar eu l-am primit pe 30.06 mai il pot contesta daca da cum stiu ca in decizie scrie la trib buc dar cum fac?Va rog sa ma ajutati sant disperata:((:((:((:((:((:(:(:(:(

Litigiile de munca sunt de competenta, in prima instanta, a tribunalelor.
In acest sens, formulati o contestatie la decizia anagajatorului de sanctionare cu avertisment si a penalizarii cu 10%.
Termenul de contestie este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de sanctionare. In speta, ultima zi in care puteti depune contestatia la Tribunalul Bucuresti este data de 31 iulie 2008.
Pai si ma duc asa pur si simplu la tribunal sau imi iau un avocat?Va repet nu stiu nici nr nici data deciziei de sanctionare deoarece nu mi-a fost sdusa la cunostinta vreuna?Cum procedez
:-/:-/:-/:-/

Alte discuții în legătură

Avertisment scris - valabilitate si mod de contestare AliceS AliceS Buna ziua, Daca imi poate raspunde cineva la o intrebare legata de avertismentul scris ca si abatere disciplinara: daca acest avertisment scris se da ... (vezi toată discuția)
Avertisment disciplinar scris Niko1851 Niko1851 Buna ziua. Poate fi emis in mod corect legal un avertisment disciplinar scris ca urmare a : 1. intocmirii unei sesizari de catre seful ierarhic , fara a fi ... (vezi toată discuția)
Cum sa intocmesc o nota explicativa,declaratie roberta1979 roberta1979 Eu sunt casier-vanzator. O clienta a facut o reclamatie. Noi avem camere video, se vede foarte clar ca nu a fost agresata cum zice ea, dar nu avem si audio ca ... (vezi toată discuția)