avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transmiterea calitatii de parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transmiterea calitatii de parte

Pe avocat consult am citit :art 37 cpc Titlu preliminar .cap 1.Domeniu de reglementari :calitatea de parte se poate trasmite legal cau conventional.
Ce inseamna "se poate transmite conventional "?
Cel mai recent răspuns: negut , utilizator 11:47, 21 Mai 2011
vinzarea-cumpararea unei creante aflata in litigiu intre doi creditori este o transmitere conventionala a calitatii de parte(reclamant de exemplu).substitutia noul creditor in locul celui vechi.
Transmisiunea conventionala a calitatii procesuale are loc daca intervine:
-cesiunea de creanta,cesionarul (cel caruia i se transmite) preluand pozitia pe care a avut-o cedentul;
-preluarea de datorie,care confera aceluia care a preluat datoria legimitare procesuala pasiva fata de creditorul care a pornit actiunea;
-vanzarea sau donarea bunului litigios care confera cumparatorului sau donatarului calitatea procesuala de reclamanmt sau parat,dupa cum aceeasi calitate a avut-o vanzatorul sau donatorul.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
luiza2008, utilizator
negut a scris:

Pe avocat consult am citit :art 37 cpc Titlu preliminar .cap 1.Domeniu de reglementari :calitatea de parte se poate trasmite legal cau conventional.
Ce inseamna "se poate transmite conventional "?


Este vorba despre calitatea procesuala a persoanei respective ... Reprezentarea există ori de câte ori o persoană – reprezentantul – îndeplineşte acte juridice în numele şi pe socoteala unei persoane – reprezentat - , în aşa fel încât efectele acestor acte se produc în mod direct şi nemijlocit asupra reprezentantului.
Reprezentarea convenţională este reprezentarea în temeiul căreia o persoană, parte într-un proces civil, dă unei alte persoane alese împuternicirea de a o reprezenta în acel proces.
Temeiul juridic al reprezentării convenţionale îl găsim înscris - in prezent - în art. 67 alin. 1 c.proc.civ. care prevede: „Părţile pot să exercite drepturile procesuale personal sau prin mandatar”. Ca urmare, părţile au posibilitatea de a decide dacă vor sta personal în proces sau printr-un mandatar.
Reprezentarea judiciară convenţională ia naştere în urma unui acord de voinţă dintre partea din proces care doreşte să fie reprezentată şi persoana care acceptă să o reprezinte.
La persoane juridice se aplica reprezentarea judiciara conventionala ?
negut a scris:

La persoane juridice se aplica reprezentarea judiciara conventionala ?


Da. Persoanele juridice sunt reprezentate fie de avocat fie de consilier juridic.

Alte discuții în legătură

Va rog,o precizare fdanila fdanila Read more: http://www.euroavocatura.ro/dictionar/2765/Calitate_procesuala#ixzz1O09zaKR1 In lumina ceror de mai jos va rog sa-mi spuneti,in proces, cum are ... (vezi toată discuția)
In urma unei executări silite, am depus contestație la executare. ... Dănuț-Adrian Dănuț-Adrian In urma unei executări silite, am depus contestație la executare. Pârâta a fost înștiințată prin rezoluție a judecătorului că va trebui să depună ... (vezi toată discuția)
Introducerea în cauză a moștenitorilor mi ris mi ris Bună seara, aș avea și eu o întrebare. Dacă o parte dintr-un proces civil și anume reclamanta, a decedat, ce se întâmplă dacă unul dintre ... (vezi toată discuția)