negut a scris:
Pe avocat consult am citit :art 37 cpc Titlu preliminar .cap 1.Domeniu de reglementari :calitatea de parte se poate trasmite legal cau conventional.
Ce inseamna "se poate transmite conventional "?
Este vorba despre calitatea procesuala a persoanei respective ... Reprezentarea există ori de câte ori o persoană – reprezentantul – îndeplineşte acte juridice în numele şi pe socoteala unei persoane – reprezentat - , în aşa fel încât efectele acestor acte se produc în mod direct şi nemijlocit asupra reprezentantului.
Reprezentarea convenţională este reprezentarea în temeiul căreia o persoană, parte într-un proces civil, dă unei alte persoane alese împuternicirea de a o reprezenta în acel proces.
Temeiul juridic al reprezentării convenţionale îl găsim înscris - in prezent - în art. 67 alin. 1 c.proc.civ. care prevede: „Părţile pot să exercite drepturile procesuale personal sau prin mandatar”. Ca urmare, părţile au posibilitatea de a decide dacă vor sta personal în proces sau printr-un mandatar.
Reprezentarea judiciară convenţională ia naştere în urma unui acord de voinţă dintre partea din proces care doreşte să fie reprezentată şi persoana care acceptă să o reprezinte.