In urma unei executări silite, am depus contestație la executare. Pârâta a fost înștiințată prin rezoluție a judecătorului că va trebui să depună întâmpinare , sub sancțiunea decăderii, potrivit dispozițiilor art.208 NCPC, in termen de 25 de zile de la comunicare , termen care a expirat. Întrebarea mea este : instanta va constata din oficiu lipsa întâmpinării sau trebuie să invoc eu, in calitate de reclamant-contestator, lipsa sau eventuala tardivitate a întâmpinării ( daca ea va fi depusă în ziua primei înfățișări) ?
Precizez că am solicitat judecarea în lipsă.
Pârâtul nu are obligație să depună întâmpinare dacă nu vrea. Poate să se apere direct la proces în fața judecătorului.
Întâmpinarea este în interesul pârâtului, nu a dumneavoastră.
Am inteles si va multumesc ! Dar in ce moment procesual trebuie sa o invoc ? O pot invoca in scris inainte de primul termen de judecata ? Precizez ca am solicitat judecarea in lipsa...
Înainte de primul termen de judecată puteți solicita (în scris) instanței să constate că întâmpinarea nu a fost depusă în termen și să dispună, în temeiul dispozițiilor art. 208 alin. (2) din Codul de Procedură Civilă, decăderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică.
Da, d-na avocat, am înțeles și vă mulțumesc pentru precizarea dv.prompta și clară !
As dori sa va mai întreb:
1. Achitarea taxei judiciare de timbru poate fi amânată până la primul termen de judecată ? Iar dacă da, atunci în temeiul cărui text legal se poate amâna?
2. In cadrul unei contestații la executare silită + clauze contractuale abuzive m-am îndreptat împotriva creditorului inițial-persoana juridică (reprezentat prin mandatar-tot persoană juridică) și împotriva cesionarului ; cunosc cele 2 decizii ale ICCJ prin care se interzice reprezentarea convențională a persoanei juridice printr-un mandatar-persoană juridică (decizia nr.9/2016 și decizia nr.19/2018) , însă întâmpinarea a fost formulată de către mandatar sub motivația că el nu are calitate procesuală pasivă, deci solicită anularea contestației mele.
Este aici incident art.60 NCPC și mă poate ajuta oare acest text legal?