avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnie

Oameni buni,inteleg din mai multe postari pe acest forum ca nu mai exista acuzatia de calomnie. Sa inteleg sa oricine poate striga in public neadevaruri despre mine iar eu nu il pot pedepsi in nici un fel? Sunt acuzata verbal de frauda si nu este adevarat, acuzatia bazindu-se de-a dreptul pe o minciuna, minciuna care poate fi usor dovedita, existind inscrisuri. Iar eu nu pot face nimic ca nu mai exista acuzatia de calomnie!?
Cel mai recent răspuns: julia_chi , utilizator 17:37, 22 Mai 2011
Aveti posibilitatea de va face dreptate la instanta civila , cu o actiune intemeiata pe raspunderea civila delictuala.
Art. 205-207 (calomnia fiind 206) au fost initial abrogate prin legea 278/2006 insa CC a decis ca abrogarea e neconstitutionala prin decizia 62/18.01.2007.
Practica in acest moment e neunitara, unele instante le considera abrogate, altele nu, astfel incat va sugerez sa faceti o plangere (atentie termenul este 2 luni de la data faptei sau de la data cand ati stiut cine e autorul).
REVIN - cu scuzele de rigoare - vad ca totusi Prin decizia nr. 8 s-a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în sensul că, normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi art. 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 Cod penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare.
Decizia nu este inca publicata in MOf, sau cel putin nu am vazut-o eu.
Ca atare, va ramane calea civila, astfel cum v-a indicat emma_woodhouse.
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
Mihaela Nevoie, Avocat
Eu va sugerez sa-l actionati in instanta civila, pe temeiul de drept al art.998 si urm.Cod civil. cu calificarea cererii de "raspundere delictuala", dar atentie ; Raspunderea delictuala impune 4 conditii;
1) Existenta unui fapt ilicit savarsit de o persoana fizica
2) Existenta unui prejudiciu,
3) Existenta unui raport de cauzalitate, si in fine
4) Existenta vinovatiei celui care a cauzat prejudiciul constand in intentie, neglijenta sau imprudenta cu care a actiona.
Eu va urez succes,,,#-o
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
Manole Dumitru, utilizator
Va multumesc pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)
Insulta sau calomnie fara specificare nume persoana? adrianpaul169 adrianpaul169 Buna ziua;va rog sa imi spuneti daca cineva foloseste intr-un articol cuvinte neplacute la adresa unor persoane dintr-un grup,fara a preciza numele lor sau al ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)