avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestarea Preventiva - inculpat cu ordonanta de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestarea Preventiva - inculpat cu ordonanta de retinere expirata

Speta este urmatoarea:

Inculpatul citat si tot odata emis si mandat de aducere pe numele lui la data de 06.05.2011, urmand a se prezenta(in speta luat pe sus si dus la politie) la camera xx la ora 11:00,
-este audiat la ora 18:30 in calitate de invinuit,
-la ora 19:00 se emite ordonanta de retinere pentru 24 de ore
- a doua zi, se ia declaratie in calitate de inculpat la ora 11:00 pana la 11:15 (actiunea penala fiind pusa in miscare la ora 10:30)
-la ora 14:30 este inregistrat dosarul la Tribunal pentru solutionarea propunerii de arestare preventiva.
-se fixeaza termen pentru ora 15:30(parca)
....si de aici dilema:
observ abia in acest moment ca la dosar exista citatia cu mentiune ca acesta sa se prezinte pe data de 06.05 la ora 11 la politie...lucru care s-a si intamplat fiind data eficienta si printr-un mandat de aducere.
Ma uit si vad ca textul lui 146 CPP la alin 3 si 149 indice 1 alin 3 zice urmatoarele: "...ziua si ora se comunica atat aparatorului ales sau numit din oficiu, cat si procurorului, acesta din urma fiind obligat sa asigure prezenta invinuitului/inculpatului arestat sau retinut"
- ma uit din nou si vad ca la 144 alin 1 zice ca din cele 24 de ore se deduce timpul cat inculpatul a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sectie(art 31 alin 1 lit b din legea 218/2002 - care prevede 2 situatii: cand nu poate fi identificata o persoana ori cand este banuita de savarsirea unei infractiuni - aceasta teza este in speta intrucat in citatie scrie ca este condus pentru cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor sav si ped de ....)

Dilema:...

1.daca acesta este la ora 11:00 este adus la sediul politiei, la 19:00 se da ordonanta de retinere, cand va expira aceasta? a doua zi la ora 11 sau la ora 19?


varianta pe care am mers - ca masura a expirat la ora 11, fix in momentul in care incepea declaratia in calitate de inculpat data in fata procurorului. si ca atare la ora 14:30 cand a ajuns dosarul la instanta acesta era liber , prin urmare procurorul nu si-a indeplinit obligatia de a il pune la dispozitie pe inculpat "aflat in stare de retinere" pentru ca ordonanta era expirata de drept. ca atare am invocat nulitatea absoluta a propunerii de arestare, intrucat instanta conform dispozitiilor prevazute de Codul de procedura penala nu poate fi investita cu o propunere de arestare decat cu privire la un inculpat aflat in stare de retinere, exceptie facand situatia luarii masurii in lipsa atunci cand se sustrage(nu e cazut) sau atunci cand starea de sanatate nu permite aducerea acestuia(nu e cazul).
- temeiul pentru care se solicita arestarea era cel prevazut de art 148 alin lit f din CPP.

instanta:....

respinge exceptia cu motivatia ca aveam la indemana calea unei plangeri impotriva ordonantei de retinere direct la procuror, nefiind de competenta ei in a solutiona o astfel de cerere in ceea ce priveste constatarea ca incetata de drept masura retinerii.

...problema e ca abia la instanta am vazut ca exista acea citatie cu ora 11 , in nici o faza procesuala anterioara nu mi s-a dat posibilitatea sa studiez dosarul intrucat ...era faza aia aberanta...secreta


1.Poate am intins prea mult coarda dar imi poate spune si mie cineva daca instanta este sau nu competenta sa solutioneze o cerere de constatare ca incetata de drept masura retinerii?
2. Daca da, atunci instanta ar fi fost investita(la ora 14:30) cu o masura expirata la ora 11?
3.Daca masura era expirata pana la investirea instantei, se mai respecta procedura lui 149 indice 1?
4. Ce sanctiune atrage ?


Ps: Din pacate nu am avut succes nici in recurs, acolo nu s-a facut referire la nulitatea pe care am invocat-o ci doar la cat de temeinica si legala este incheierea si cat de neintemeiat este recursul.

Ps: Nu fac referire la situatia in care masura retinerii expira in cursul solutionarii propunerii...stim ca inculpatul sta sau nu daca vrea la dispozitia instantei dupa ce i se atrage atentia...aici e vb de o masura expirata inainte de investirea instantei
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
morebyte, utilizator
Cel mai recent răspuns: morebyte , utilizator 23:47, 24 Mai 2011
Vedeti si alin 1 ^1 al art. 144 C. pr. pen, cat si pe urmatoarele.Alin 1^ 1 spune clar ca termenul de 24 de ore se calculeaza de la ora emiterii ordonantei de retinere( ora 19 in speta).Timpul cat a fost condus invinuitul la politie nu se deduce, fiindca la acel moment nu era emisa inca ordonanta de retinere, invinuitul fiind initial ,,condus" pentru declaratii.
Iar celelalte demersuri in vederea emiterii mandatului de aresatare( punerea in miscare a actiunii penale si luarea declaratiei inculpatului, inaintarea propunerii de arestare preventiva si solutionarea ei) , au fost efectuate in interiorul termenului legal, respectiv, pana la expirarea duratei masurii retinerii invinuitului.
Camn asta deduc acum, insa maine am sa recitesc speta dvs. si poate totusi exista si vreo greseala a organelor de up.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
ContSters181996, utilizator
Vazusem aspectul asta, dar totusi 144 alin 1 ind 1 nu exclude si aplicarea lui 144 alin 1 ca modalitate a deducerii...

M-am gandit si eu initial ca s-ar putea sa fie ok treaba, dar nu imi zice nimeni ca daca se dau cele 24 de ore dupa audiere nu trebuie dedus si timpul cat a stat efectiv inainte de acest moment un inculpat la dispozitia autoritatilor...

Astfel, daca eu tin in abstract o persoana cam 10-12 pana sa ii iau declaratie, de ce sa nu ii deduci omului timpul in care libertatea i-a fost limitata ca luarii unei masuri administrative...?
Da, sigur ca luarea declaratiei sau timpul in care declaratia ar trebui luata nu este reglementat, fixat de lege.Si ca atare, nu se poate deduce timpul conducerii la sectie decat in situatia existentei deja a mandatului de retinere.
Din alte discutii purtate cu maestrii ai dreptului se pare totusi ca indiferent de actele procedurale indeplinite fata de un persoana cercetata/invinuit/inculpat, textul lui 144 alin 1^1 nu exclude modalitatea de deducere a perioadei in care acesta a fost condus la sectie ca urmare a masurii administrative asa cum este prevazuta de art 144 alin 1., prin urmare ...

luand in calcul ipoteza ca termenul de 24 de ore s-a scurs iar ordonanta era incetata de drept, vine dilema...se poate sau nu lua masura preventiva fata de un inv sau inc aflat in libertate exceptand situatiile cand se solicita masura in lipsa?
de ce s-a ajuns sa fie dus cu mandat de aducere ?
aici e o mare problema deoarece ofera indicii ca invinuitul are intentia de a tergiversa lucrarile dosarului.
daca a fost dus in calitate de invinuit iar din momentul audierii au intervenit noi probe care au condus la emiterea ordonantei de retinere atunci si dvs stiti ca de la 11 pana la 19 a fost audiat si nu privat de libertate.
deabia de la ora 19 a inceput privarea oficiala de libertate.

Alte discuții în legătură

Arest preventiv mari30 mari30 Este legal daca s-a dispus retinere pentru 24 de ore la ora 02:00 noaptea ca mandatul de arest preventiv care s-a dispus in aceeasi zi la ora 18:40 sa fie dat ... (vezi toată discuția)
Retinere 24 h - conditii ryzen ryzen Va rog, fratele meu este major dar nu are acte de identitate poate fi retinut si 24 de ore?. Va multumesc doresc un raspuns cat mai urgent posibil. (vezi toată discuția)
Interogatoriu droguri adinnaiasi adinnaiasi buna ziua ! Prietenul meu a fost prins intro seara in compania unor baieti care aveau droguri la ei, mentionez ca prietenul meu nu avea absolut nimic asupra ... (vezi toată discuția)