Speta este urmatoarea:
Inculpatul citat si tot odata emis si mandat de aducere pe numele lui la data de 06.05.2011, urmand a se prezenta(in speta luat pe sus si dus la politie) la camera xx la ora 11:00,
-este audiat la ora 18:30 in calitate de invinuit,
-la ora 19:00 se emite ordonanta de retinere pentru 24 de ore
- a doua zi, se ia declaratie in calitate de inculpat la ora 11:00 pana la 11:15 (actiunea penala fiind pusa in miscare la ora 10:30)
-la ora 14:30 este inregistrat dosarul la Tribunal pentru solutionarea propunerii de arestare preventiva.
-se fixeaza termen pentru ora 15:30(parca)
....si de aici dilema:
observ abia in acest moment ca la dosar exista citatia cu mentiune ca acesta sa se prezinte pe data de 06.05 la ora 11 la politie...lucru care s-a si intamplat fiind data eficienta si printr-un mandat de aducere.
Ma uit si vad ca textul lui 146 CPP la alin 3 si 149 indice 1 alin 3 zice urmatoarele: "...ziua si ora se comunica atat aparatorului ales sau numit din oficiu, cat si procurorului, acesta din urma fiind obligat sa asigure prezenta invinuitului/inculpatului arestat sau retinut"
- ma uit din nou si vad ca la 144 alin 1 zice ca din cele 24 de ore se deduce timpul cat inculpatul a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sectie(art 31 alin 1 lit b din legea 218/2002 - care prevede 2 situatii: cand nu poate fi identificata o persoana ori cand este banuita de savarsirea unei infractiuni - aceasta teza este in speta intrucat in citatie scrie ca este condus pentru cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor sav si ped de ....)
Dilema:...
1.daca acesta este la ora 11:00 este adus la sediul politiei, la 19:00 se da ordonanta de retinere, cand va expira aceasta? a doua zi la ora 11 sau la ora 19?
varianta pe care am mers - ca masura a expirat la ora 11, fix in momentul in care incepea declaratia in calitate de inculpat data in fata procurorului. si ca atare la ora 14:30 cand a ajuns dosarul la instanta acesta era liber , prin urmare procurorul nu si-a indeplinit obligatia de a il pune la dispozitie pe inculpat "aflat in stare de retinere" pentru ca ordonanta era expirata de drept. ca atare am invocat nulitatea absoluta a propunerii de arestare, intrucat instanta conform dispozitiilor prevazute de Codul de procedura penala nu poate fi investita cu o propunere de arestare decat cu privire la un inculpat aflat in stare de retinere, exceptie facand situatia luarii masurii in lipsa atunci cand se sustrage(nu e cazut) sau atunci cand starea de sanatate nu permite aducerea acestuia(nu e cazul).
- temeiul pentru care se solicita arestarea era cel prevazut de art 148 alin lit f din CPP.
instanta:....
respinge exceptia cu motivatia ca aveam la indemana calea unei plangeri impotriva ordonantei de retinere direct la procuror, nefiind de competenta ei in a solutiona o astfel de cerere in ceea ce priveste constatarea ca incetata de drept masura retinerii.
...problema e ca abia la instanta am vazut ca exista acea citatie cu ora 11 , in nici o faza procesuala anterioara nu mi s-a dat posibilitatea sa studiez dosarul intrucat ...era faza aia aberanta...secreta
1.Poate am intins prea mult coarda dar imi poate spune si mie cineva daca instanta este sau nu competenta sa solutioneze o cerere de constatare ca incetata de drept masura retinerii?
2. Daca da, atunci instanta ar fi fost investita(la ora 14:30) cu o masura expirata la ora 11?
3.Daca masura era expirata pana la investirea instantei, se mai respecta procedura lui 149 indice 1?
4. Ce sanctiune atrage ?
Ps: Din pacate nu am avut succes nici in recurs, acolo nu s-a facut referire la nulitatea pe care am invocat-o ci doar la cat de temeinica si legala este incheierea si cat de neintemeiat este recursul.
Ps: Nu fac referire la situatia in care masura retinerii expira in cursul solutionarii propunerii...stim ca inculpatul sta sau nu daca vrea la dispozitia instantei dupa ce i se atrage atentia...aici e vb de o masura expirata inainte de investirea instantei
Cel mai recent răspuns:
morebyte , utilizator
23:47, 24 Mai 2011