avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salarii restante 9 luni!!!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salarii restante 9 luni!!!!!

Sunt nou pe acest forum, si postez acest subiect cu speranta ca cineva ma poate ajuta cu un sfat!
Probleme mea si a altor 120 de salariati este urmatoarea:
Lucrez intr-un institut national cu capital integral de stat dar cu autofinantare din contracte si proiecte!Va informez ca acest institut este institut national infiintat prin H.G. 276/1999 si se afla in coordonarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a fost reacreditat ca institut de interes national, ultima data prin decizia ANCS nr. 9634/14.04.2008, pentru inca o perioada de 5 ani, indeplinind criteriile de evaluare a activitatii stiintifice, conform H.G. 551/2007.
Cu regret va informez ca inregistram o restanta salariala de 9 luni de zile!
O mare parte dintre salariati au dat in judecata angajatorul pentru recuperarea celor 9 luni de salarii neplatite dar procesul merge cu pasi din ce in ce mai marunti, iar restanta creste!!!Mentionez ca acest institut are conturile blocate de ANAF, cu terti notificati, iar bruma de bani care mai ar trebui sa intre, merg la ANAF cu toate ca in Codul de Procedura Fiscala, la art. 149, alin (12) se prevede ca facand exceptie sumele restante ca salarii:
Art 149, alin. (12),, În mãsura în care este necesar, pentru achitarea sumei datorate la data sesizãrii bãncii, potrivit alin. (11), sumele existente, precum şi cele viitoare provenite din încasãrile zilnice în conturile în lei şi în valutã sunt indisponibilizate. Din momentul indisponibilizãrii, respectiv de la data şi ora primirii adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilitãţilor bãneşti, bãncile nu vor proceda la decontarea documentelor de platã primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, şi nu vor accepta alte plãţi din conturile acestora pânã la achitarea integralã a obligaţiilor fiscale înscrise în adresa de înfiinţare a popririi, cu excepţia sumelor necesare plãţii drepturilor salariale.’’
Daca poate cineva sa ma ajute in a gasi o cale mai buna de recuperare a salariilor restante, deoarece toate demersurile mele la diverse institutii, deocamdata, sunt surde(Guvern, Presedintie, Senat, Parlament, MECMA, MMSSF, Parlamentul European, grupurile partidelor parlamentare, etc.)!!
Pot fi contactat si pe maill:zahariaconst@yahoo.com


Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 09:58, 24 Mai 2011
ma tem ca singura cale pentru recuperarea sumelor restante reprezentind drepturi salariale este instanta de judecata. dupa obtinerea sentintelor se poate proceda la executare silita.
Nu veti putea obtine aceste sume de bani, decat in baza unei hotarari judecatoresti care va constitui titlu executoriu. In baza acestei hotarari veti putea initia procedura executarii silite impotriva angajatorului dvs. In cadrul acestei proceduri, creantele salariale se vor plati cu intaietate potrivit dispozitiilor art.563 din Codul de procedura civila, fata de creantele bugetare sau orice alte creante. Distribuirea sumelor in cadrul executarii silite se face dupa o ordine preferentiala reglementata de legiuitor in Codul de procedura civila, si potrivit acestei ordini se vor plati cu intatietate cheltuielile de judecata, cheltuielile salariale, etc. Cert este ca inaintea creantelor salariale se platesc cheltuielile de judecata, dar din cele afirmate de dvs. nu este cazul platii unor asemenea cheltuieli. Asadar, daca veti avea un titlu executoriu aveti sansele sa obtineti aceste creante salariale.
Problema se pune insa ca in prezent exista o procedura de executare silita in curs si exista riscul ca angajatorul dvs. sa ramana fara disponibil banesc. In lipsa unui titlu executoriu, care in cazul dvs. trebuie sa fie o hotarare judecatoreasca pronuntata impotriva angajatorului prin care el sa fie obligat la plata acestor creante salariale, nu va puteti recupera aceste sume de bani.
De aceea, initiati impreuna cu ceilalti salariati un proces in instanta impotriva angajatorului dvs prin care sa solicitati obligarea lui la plata drepturilor salariale, pentru a obtine cat mai repede o hotarare judecatoreasca.
Actiunea este scutita de taxa de timbru, si se judeca cu celeritate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incotro sa ne indreptam? zahariaconst zahariaconst Sunt salariat la un institut national de cercetare, cu capital 100% de stat, care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta sorynagabryela sorynagabryela Buna ziua! Suntem o societate comerciala distribuitoare de produse din carne, pe baza de facturi fiscale, si, avem de recuperat de la diversi rau-platnici ... (vezi toată discuția)
Executarea silitã prin poprire floreaionelm floreaionelm Înfiinţarea unei popriri solicitată de către \\"un consiliu local\\" pentru o amendă (pentru parcare) neplătită, solictare de înfiinţare adresată ... (vezi toată discuția)