avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ridicarea ajutorului de deces si a ultimei pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ridicarea ajutorului de deces si a ultimei pensii

buna seara !
am cateva intrebari:
1. in Bucuresti, pentru decesul unui pensionar din sectorul 5, de unde se ridica ajutorul de inmormantare ? de la casa de pensii a municipiului sau de la cea de sector ?
2. cu privire la pensia pe luna mai 2011, pensionarul decedand cu cateva zile inainte de ridicarea pensiei (deces la 21 mai 2011), postasul a spus azi ca trebuie adeverinta de la casa de pensii pentru a o ridica de la oficiu postal. Intrebarea este asemnatoare, adica acea adeverinta cu pricina, ce casa de pensii trebuie sa ti-o dea ? Cea de sector sau cea a municipiului Bucuresti ? si pentru obtinerea acestei adeverinte ce acte sunt necesare si cine le depune ?
Stiu ca pentru ajutorul de inmormantare trebuie sa mearga persoana care a suportat cheltuielile de inmormantare...dar pentru pensia "restanta" ?
imi cer iertare daca sunt putin incoerenta....abia s-a intamplat evenimentul si sunt foarte obosita si afectata emotional....ca nu se astepta nimeni din familie la asa ceva!
multumesc anticipat pentru orice indrumare

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:49, 9 Octombrie 2011
Buna seara! In primul rand condoleante.
1. De la casa de pensii din sector.
2. Asa este, postasul nu mai poate da pensia, adeverinta o obtineti tot de la casa de pensii din sector. Stiam ca o poate lua un mostenitor sau persoana in a carei ingrijire a fost defunctul.

Mult succes si putere sa treceti peste toate!
multumesc.
trag concluzia ca intai trebuie sa merg la casa de pensinde sector, e corect ?
Si pentru ajutorul de deces si pentru adeverinta va adresati casei locale de pensii.

Adeverinta poate sa o solicite oricine din familie. La casa locala de pensii va completa o cerere si va anexa acesteia, de principiu, copia certificatului de deces, un talon de pensie si copia unui act de identitate. Actele necesare pentru obtinerea adeverintei nu sunt prevazute intr-un act normativ.

Potrivit art. 125 din Legea nr. 263/2010, ajutorul de deces poate fi ridicat de orice persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Ultima pensie poate fi ridicata numai de persoanele prevazute la art. 120 din Legea nr. 263/2010, timp de trei ani de la data decesului.

Art. 125. – (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).

Art. 120. – (1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie.

Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc din tot sufletul! chiar aveam nevoie de acest sprijin, inclusiv moral !

am ridicat azi ajutorul de inmormantare dar...pt a ridica si pensia neincasata pe ultima luna din viata trebuie dezbatuta succesiunea, respectiv este obligatoriu sa depui si certificat de mostenitor in original in care sa fie trecuta si pensia "restanta"!!
am facut aceasta precizare ca poate informatia va folosi si altora.
multumesc pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare povestitorul povestitorul in cazul in care persoana decedata e un copil decedat in spital la scurt timp dupa nastere(cu certificat de nastere si certificat de deces) cel care solicita ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces danaro danaro Buna ziua, mama mea, pensionara, a decedat. Ca si pensionara are dreptul la un ajutor de deces, dar eu, ca si fiica a ei, salariata fiind, pot beneficia si eu? (vezi toată discuția)
Ajutor deces Mihaela.Geanina Mihaela.Geanina Va rog spuneti mi daca a decedat fratele si mama traieste,fiind pensioanara am putea beneficia de un ajutor de deces.Mentionez ca fratele a fost in somaj pana ... (vezi toată discuția)