Si pentru ajutorul de deces si pentru adeverinta va adresati casei locale de pensii.
Adeverinta poate sa o solicite oricine din familie. La casa locala de pensii va completa o cerere si va anexa acesteia, de principiu, copia certificatului de deces, un talon de pensie si copia unui act de identitate. Actele necesare pentru obtinerea adeverintei nu sunt prevazute intr-un act normativ.
Potrivit art. 125 din Legea nr. 263/2010, ajutorul de deces poate fi ridicat de orice persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Ultima pensie poate fi ridicata numai de persoanele prevazute la art. 120 din Legea nr. 263/2010, timp de trei ani de la data decesului.
Art. 125. – (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 120. – (1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie.