Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza concediul medical pentru un salariat care are 2 contracte de munca la acelasi angajator ,unul cu norma intreaga si celalalt part time.
Se calculeaza ca si cand ar avea mai multi angajatori, adica pentru fiecare CIM in parte, asa cum se precizeaza in Normele de aplicare a OUG 158/2005: Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
Vă rog îmi spuneţi unde este precizat că un angajator poate să încheie cu un angajat două contracte, cu normă întreagă şi cu timp parţial(bineînţeles pt posturi diferite? Logic atunci pot să am la acelaşi angajator 3, 4 sau câte contracte cu timp parţial pt. mai multe posturi?
BoraIrina:
1. Din Codul muncii: Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
2. Asadar Codul muncii nu face nici o alta precizare privind felul CIM, cu timp normal sau partial, pe durata nedeterminata sau determinata, adica nu exista decat restrictia de la alin.(2).
3. Toate CIM pot fi cu 8 ore pe zi daca angajatorul este de acord iar angajatul poate lucra in acest fel.