avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Facilitati angajator - angajare someri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Facilitati angajator - angajare someri

daca o societate doreste sa angajeze personal din randul somerilor, acum mai nou daca sunt avantaje, care sunt acestea si valoarea sumei de care este societatea scutita la plata in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 25 Mai 2011
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj prevede:
Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã încadratã în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(3) Nu beneficiazã de mãsura de stimulare prevãzutã la alin. (1) angajatorii care într-o perioadã de un an anterioarã datei încadrãrii în muncã în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevãzutã la respectivul alineat.

Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au aceastã obligaţie legalã, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(3) Subvenţionarea locurilor de muncã vacante pentru încadrarea în muncã, în condiţiile alin.(2), a persoanelor cu handicap nu poate depãşi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioadã de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap încadrate în muncã.

(4) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.

(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajator de someri cu varsta de 47 de ani ciobotaru elena ciobotaru elena Ce facilitati are un angajator care angajeaza pe cineva cu varsta de 47 de ani si este in somaj pana la sfarsitul lui iulie? (vezi toată discuția)
Angajare somer - facilitati pentru angajator! ellafilip ellafilip Ce facilitati exista in prezent pentru incadrare somer? (vezi toată discuția)
Angajat somer mihaela2513 mihaela2513 Buna ziua. Dorim sa angajam pe cineva care este in somaj de o luna.Care sunt avantajele angajatorului? (vezi toată discuția)