avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere procedura succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere procedura succesorala

Buna ziua!
Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de platit (taxa judiciara de timbru,onorariu notar,timbru judiciar,taxa judiciara pentru cerere partaj),la notar sau la judecatorie ?
Multumesc de raspuns!
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 14:24, 28 Mai 2011
-la judecatorie, taxa este de 3% din valoarea masei partajabile
-la notar urmeaza sa aflati , si nu ar fi rau sa consultati mai multi notari, preturile variind!
Sau puteti face acest lucru si prin intermediul medierii in conformitate cu legea 192/2006 salvand astfel tot soiul de taxe. Puteti sa va informati gratuit cu privire la procedura medierii prin intermediul oricarui mediator autorizat din Tabloul mediatorilor.
Cristea Marina a scris:

Sau puteti face acest lucru si prin intermediul medierii in conformitate cu legea 192/2006 salvand astfel tot soiul de taxe. Puteti sa va informati gratuit cu privire la procedura medierii prin intermediul oricarui mediator autorizat din Tabloul mediatorilor.

Multumesc de indrumarea f.f.la obiect,chiar mia fost de folos.
As avea o rugaminte la dvs.,daca se poate: la mine in localitate am consultat doi mediatori si ambii au avut pareri diferite in ceia ce priveste taxa de timbru judiciar - la obiect, vorbind, in speta cazul se prezinta astfel : am deschis actiune de partaj susscesoral judecatoresc pentru scoaterea din indiviziune la care am primit citatie ca sa platim taxa de timbru judiciar in suma de 3% din valoarea masei succesorale dezbatuta respectiv 4798 lei si timbru judiciar de 5,3 lei; si acum intrebare :
1.daca merg in continuare cu actiunea judecatoreasca,pe linga taxa de timbru judiciar(3% din valoarea masei succesorale) si timbru judiciar de 5,30 lei se mai plateste si alta taxa-de exemplu taxa de succesiune pentru certificatul de mostenitor;
2.daca merg la mediator ,acesta poate sa-mi incaseze si taxa de succesiune sau taxe de timbru judiciar pe linga onorariul sau ?
Ce ma sfatuiti sa fac.Mentionez ca dupa defuncta, la mostenire vin doi fii iar pentru fiica, care este decedata, sint sotul supravetuitor si 7 copii.
Multumesc inca o data.
Nu, in primul rand mediatorul nu poate incasa decat onorariul lui.
Acum sa ne ocupam de procedura:
Deschideti actiune in instanta pentru ceea ce doriti d-voastra. La primul termen solicitati sa mergeti la mediere pentru ca ati dori totusi sa incercati sa va intelegeti pe aceasta cale. Legea va permite sa va retrageti pentru mediere si suspenda cursul perimarii numai 3 luni de la data semnarii contractului de mediere. Cererea de repunere pe rol este scutita de taxa de timbru in aceste conditii.
Mergeti la mediator, negociati, intelegeti-va acolo, incheiati un Acord de mediere pe care-l prezentati apoi in instanta.
In legea medierii se spune ca daca litigiul a fost solutionat prin mediere taxa judiciara de timbru, la cererea partii interesate se restituie.
In plus,pe baza intelegerii d-voastra judecatorul va da o hotarare care va respecta dorintele partilor.
Acum din practica, fie unii judecatori cer plata taxei inainte si o restituie la cererea partii, in intregime sau partial, functie de cat de mult a durat procesul pana cand partile s-au hotarat sa apeleze la mediere, fie nu o mai cer deloc, iau doar act de acordul partilor si dau hotararea.
Atentie, fiind vorba de dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege.
Astfel , notarul public va elibera la cererea oricarei persoane interesate , in termen de 3 zile de la solicitare, o incheiere cu privire la rezultatul verificarilor efectuate in Registrul de evidenta a procedurilor succesorale al CAmerei notarilor public si in registrele unice ale Uniu. Nat. a Notarilor Publici. Competenta revine notarului din circumscriptia teritoriala unde defunctul a avut ultimul domicillu.
Ati aflat costurile si pentru dezbaterea succesiunii la notarul public? Asta pentru a face o alegere in cunostinta de cauza, intrucat la notariat formalitatile sunt minime (va trebuie actele de proprietate ale persoanei decedate si actele de stare civila ale mostenitorilor) si puteti intra in posesia certificatului de mostenitor in cateva zile. Singura conditie este ca mostenitorii sa nu aiba neintelegeri cu privire la cotele care urmeaza sa revina fiecaruia.

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta monahelenus monahelenus Ma pot reprezenta singura in instanta intr-o speta simpla ? deaoarece familia tatalui meu biologic nu se prezinta la dezbaterea succesiunii la notar...m-am ... (vezi toată discuția)