avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reprezentare in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reprezentare in instanta

Ma pot reprezenta singura in instanta intr-o speta simpla ?
deaoarece familia tatalui meu biologic nu se prezinta la dezbaterea succesiunii la notar...m-am hotarat sa definitivez in instanta problema.
care ar fi primul pas pe care tr sa il fac?

In ce conditii pot apela la avocatul poporului ?
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 19:52, 14 Iulie 2011
Puteti sa va reprezentati singur in instanta dar nu va recomand.

În cazul in care aveti venituri sub 500 lei pe familie puteti cere ajutor judiciar de stat.

De mentionat ca instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului. Primul pas este forumlarea unei cereri de chemare in judecata a celorlalte parti.

Cheltuielile sunt:
taxa de timbru in cuantum de cate 50 lei pentru fiecare mostenitor (pentru stabilirea calitatii de mostenitor);
taxa fixa de 19 lei pentru partajul succesoral;
o taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale. Evaluarea bunurilor o va face reclamantul (cel care achita si taxa de timbru). E vorba de o evaluare provizorie, necesara doar pentru stabilirea taxei de timbru. Nu este vorba de valoarea finala la care vor fi retinute bunurile in masa succesorala, aceasta valoare o va stabili un expert judiciar.
onorariile de expert;

În cazul in care partile se inteleg si fac o tranzactie in primul termen ori apeleaza la mediere le este restituita taxa de timbru de 3%.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator
Da, va puteti exercita personal drepturile in instanta, conform art. 67 (1) din Codul Civil:"Partile pot sa-si exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar."
Veti introduce o cerere de dezbatere a succesiunii pe cale judecatoreasca la judecatoria in carei raza teritoriala defunctul a avut ultimul domiciliu. Daca va intelegeti cu privire la partaj cu ceilalti mostenitori, puteti incheia o tranzactie judiciara. Totusi, pentru redactarea acestor acte e nevoie de cunostinte juridice si e recomandat sa apelati la un avocat.


In ce conditii pot apela la avocatul poporului ?


Aici faceti o confuzie, Avocatul Poporului e o institutie la care se apeleaza in situatia abuzurilor sau incalcarii drepturilor cetatenilor din partea autoritatilor publice. Cred ca aveti in vedere ajutorul public judiciar in materie civila, care se acorda in situatia in care o persoana nu poate sustine cheltuielile unui proces.
Daca sunteti in situatia asta, trebuie sa depuneti cerere de acordare a ajutorului public judiciar. Va postez un link unde o sa cititi in detaliu conditiile si demersurile pentru acordarea a.p.j.: [ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
Ulpianus, utilizator
Primul pas este formularea cererii de chemare in judecata, in care trebuie indicate drept parati, toate persoanele care au calitatea de mostenitori ai defunctului.
Cererea de chemare in judecata trebuie sa contina toate elementele prevazute de art.82 si 112 Cod procedura civila.
In cazul cererii privind dezbaterea unei succesiuni, trebuie depusa dovada ca s-a incercat dezbaterea succesiunii pe cale notariala.
Cererea se timbreaza, potrivit dispozitiilor art.3 lit.c din Legea nr.146/1997, privind taxele judiciare de timbru cu 50 lei/mostenitor, plus 3% din valoarea masei succesorale.
Daca se formuleaza cereri de raport, cereri de reductiune a liberalitatilor sau cereri de partaj, se plateste o taxa judiciara de timbru de 3% din valoarea bunurilor.
In plus, in functie de valoarea masei succesorale, se ataseaza timbre judiciare cu o valoare cuprinsa intre 0,3 - 5 lei, conform dispozitiilor art.3 din Ordonanta 32/1995 privind timbrul judiciar.
Cererea de dezbatere a succesiunii se depune la judecatoria in circumscriptia careia a avut ultimul domiciliu defunctul. Ea trebuie insotita de o copie a certificatului de deces si a actelor de proprietate ale bunurilor care compun masa succesorala, precum si ale actelor de stare civila ale partilor. Copiile trebuie certificate ”conform cu originalul” de catre reclamant.

Avocatul poporului nu are atributii de reprezentare in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Alin_Cosmin Alin_Cosmin 1.care sant pasii ce tr urmati pentru a deschide proces de succesiune dupa frate fara copii dar cu sotie in viata?2.cam ce costuri prevede un astfel de proces ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru dezbatere succesiune/partaj succesoral pe cale judecatoreasca Cristian123c Cristian123c Unul dintre succesibili nu se prezinta la notar pt. dezbaterea succesorala.Se poate cere in instanta doar dezbaterea succesiunii fara partaj succesoral? Ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune C-D.Z C-D.Z Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz: In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si ... (vezi toată discuția)