avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

1.care sant pasii ce tr urmati pentru a deschide proces de succesiune dupa frate fara copii dar cu sotie in viata?2.cam ce costuri prevede un astfel de proces in instanta? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alin_Cosmin , utilizator 16:29, 18 Ianuarie 2013
Pentru deschiderea succesiunii puteti depune o cerere la un birou notarial. Costurile le aflati la biroul notarial respectiv.

Daca nu va intelegeti cu ceilalti mostenitori cu privire la cotele ce va revin, atunci formulati o cerere de dezbaterea succesiunii la instanta. Costurile pentru instanta sunt compuse din taxa de timbru (3 % din valoarea bunurilor supuse succesiunii) + onorariu avocat + expertiza evaluatoare (daca este cazul, aprox.1000 lei)
Sunt 2 situatii distincte: una este deschiderea succesiunii si alta este cea a partajului succesoral.

Atat deschiderea succesiunii, cat si partajul se pot face la notariat, daca mostenitorii se inteleg asupra cotelor legale si asupra modului de impartire a bunurilor.
Asupra costurilor va trebui sa va informati la biroul notarial in circumscriptia caruia a avut ultimul domiciliu defunctul, valoarea fiind in functie de valoarea bunurilor mostenite.

Fie se poate merge in instanta, daca partile nu se inteleg. Taxa de timbru de 3% din valoarea masei partajabile si onorariul de expert sunt valabile pt situatia in care doriti si partajarea bunului.
multumesc pt raspunsuri..dar spunetimi va rog cum tr sa procedez pt a afkla daca defunctul are datorii sau bani in banca?
Nu vi se va raspunde daca nu veti face dovada calitatii de mostenitor.

Nu veti suporta cu bunurile proprii eventualele datorii ale fratelui, daca de asta va temeti.
va multumesc pt amabilitate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dumitruv dumitruv soacra mea a decedat in iulie2010.avea 2 fii,unul decedat la randul sdau cu 2 baieti si unul in viata. stiu ca ca nepotii soacrei au dreptul la succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta monahelenus monahelenus Ma pot reprezenta singura in instanta intr-o speta simpla ? deaoarece familia tatalui meu biologic nu se prezinta la dezbaterea succesiunii la notar...m-am ... (vezi toată discuția)
Succesiune tictac2 tictac2 Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie. Tatal meu a decedat acum 40 de ani. Mama nu a efectuat succesiunea pentru casa si terenul pe care este construita ... (vezi toată discuția)