1.care sant pasii ce tr urmati pentru a deschide proces de succesiune dupa frate fara copii dar cu sotie in viata?2.cam ce costuri prevede un astfel de proces in instanta? va multumesc
Pentru deschiderea succesiunii puteti depune o cerere la un birou notarial. Costurile le aflati la biroul notarial respectiv.
Daca nu va intelegeti cu ceilalti mostenitori cu privire la cotele ce va revin, atunci formulati o cerere de dezbaterea succesiunii la instanta. Costurile pentru instanta sunt compuse din taxa de timbru (3 % din valoarea bunurilor supuse succesiunii) + onorariu avocat + expertiza evaluatoare (daca este cazul, aprox.1000 lei)
Sunt 2 situatii distincte: una este deschiderea succesiunii si alta este cea a partajului succesoral.
Atat deschiderea succesiunii, cat si partajul se pot face la notariat, daca mostenitorii se inteleg asupra cotelor legale si asupra modului de impartire a bunurilor.
Asupra costurilor va trebui sa va informati la biroul notarial in circumscriptia caruia a avut ultimul domiciliu defunctul, valoarea fiind in functie de valoarea bunurilor mostenite.
Fie se poate merge in instanta, daca partile nu se inteleg. Taxa de timbru de 3% din valoarea masei partajabile si onorariul de expert sunt valabile pt situatia in care doriti si partajarea bunului.
Succesiune
dumitruv
soacra mea a decedat in iulie2010.avea 2 fii,unul decedat la randul sdau cu 2 baieti si unul in viata. stiu ca ca nepotii soacrei au dreptul la succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune
tictac2
Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie.
Tatal meu a decedat acum 40 de ani. Mama nu a efectuat succesiunea pentru casa si terenul pe care este construita ... (vezi toată discuția)