avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

soacra mea a decedat in iulie2010.avea 2 fii,unul decedat la randul sdau cu 2 baieti si unul in viata. stiu ca ca nepotii soacrei au dreptul la succesiune dupa tatal lor.
intrebarea este, daca ei nu sunt in posesia actelor(certificat de deces, act de propritate a bunicii decedate) cum pot deschide succesiunea?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 06:48, 6 Octombrie 2010
Buna dimineata,

Faceti rost de duplicate (primarie) si inaintati succesiunea.
Succesiunea se poate deschide atat pe cale notariala cat si pe cale judecatoreasca

[ link extern ]


Unde trebuie sa va adresati pentru a deschide o succesiune
Aproape oricine, in decursul unei vieti va avea nevoie sa isi imparta bunurile provenite de la autorii (cei ce lasa mostenirea) lui. Pentru a putea face acest lucru, trebuie sa aveti cateva informatii despre procedura de impartire a bunurilor. Mostenirea, numita si „succesiune” sau „ereditate”, reprezinta „transmisiunea patrimoniului unei persoane decedate la una sau mai multe persoane in viata”. Succesiunea se poate face pe doua cai, una notariala, la notariatul public competent sau pe cale judecatoreasca, la judecatoria competenta. Competenta teritoriala, atat judecatoareasca, cat si notariala, este aceea de la locul ultimului domiciliu al defunctului. Daca defunctul nu a avut domiciliul in tara, competenta revine cirmuscriptiei teritoriale a judecatoriei in care defunctul a avut bunurile cele mai importante ca valoare.

Mostenirea poate fi deschisa de oricare dintre mostenitorii autorului si se face imediat dupa decesul autorului. Pentru a putea mostenii, persoana trebuie sa indeplineasca trei conditii:
1.sa aiba capacitate succesorala, adica sa existe la momentul deschiderii succesiunii;
2.sa nu fie nedemna de a mostenii, adica sa atenteze la viata celui care lasa mostenire, sa nu faca o acuzatie calomnioasa impotriva celui care lasa mostenire;
3.sa aiba vocatie succesorala, adica sa fie chemat la mostenire prin lege sau testament.
Mostenirea se compune din toate bunurile pe care defunctul le-a dobandit de-a lungul vietii sale. Cel ce vrea sa deschida succesiunea trebuie sa aiba dovada existentei acestor bunuri si sa se adreseze notarului public sau judecatoriei competente. De obicei, atunci cand exista intelegere privind modul de impartire intre cei ce succed, acestia se adreseaza notarului public pentru a face un partaj voluntar. Daca intre mostenitori nu exista, insa, intelegere, acestia se pot adresa numai judecatoriei, pentru a se putea face iesirea din indiviziune asupra bunurilor ce formeaza masa succesorala. Procedura este complicata si dureaza mult mai mult, dar in cazul in care se va ajunge totusi la o intelegere intre mostenitori, acestia pot stinge litigiul printr-o tranzactie (intelegere cu privire la modul de impartire a bunurilor). Din punctul de vedere al domnului avocat, cel mai bine este sa recurgeti la impartirea bunurilor pe cale judecatoreasca in mod voluntar, printr-o tranzactie, deoarece acest mod de impartire este mult mai avantajos pentru dumneavoastra atat financiar, cat si cu privire la durata procesului.

Acte necesare deschiderii succesiunii pe cale judecatoreasca
In cazul in care optati pentru deschiderea succesiunii pe cale judecatoreasca, este important sa va adresati unui avocat, care va va indruma cu privire la actele care va trebuie pentru a deschide succesiunea. Trebuie sa aveti in primul rand acte care sa dovedeasca calitatea de mostenitor a acelora care vor veni la succesiune. Aceasta calitate se dovedeste prin acte de stare civila si anume: certificatul de deces al autorului; certificatele de nastere ale mostenitorilor si de casatoriei pentru mostenitoarele care si-au schimbat numele prin casatorie, cat si pentru sotul/sotia autorului.

Daca aveti de impartit bunuri imobile – terenuri - va trebui sa aveti, pentru a depune la dosar, titlul de proprietate al autorului, sau, in cazul in care acesta nu exista, fisa cu date pentru titlul de proprietate sau Procesul verbal de punere in posesie. Pentru a dovedi ca autorul a detinut bunuri imobile este necesar sa faceti dovada detinerii acestora printr-o adeverinta de rol obtinuta de la Primaria orasului/comunei unde acesta exista.

Dupa ce veniti cu toate aceste acte, avocatul va redacta o actiune prin care va solicita iesirea din indiviziune asupra bunurilor autorului, va indica toti mostenitorii si cotele din mostenire ce revin fiecaruia, si o va depune instantei de judecata competenta. Aceasta actiune se va timbra cu suma de 19 lei plus timbru judiciar de 0.3 lei.
Din pacate taxele de timbru si timbru judiciar s-au modificat.
Astfel veti fi obligat sa achitati taxa de timbru in felul urmator:
1. 50 lei pentru fiecare mostenitor: 150 lei,
2. 3% din valoarea masei succesorale pentru constatarea masei succesorale,
3. 3% pentru partaj calculat la valoarea masei de impartit.
In conditiile in care, asa cum ati vazut, costurile unei proceduri in instanta sunt f. mari ( adaugati la ce s-a scris anterior si costul unei expertize precum si onorariul avocatului :(), e bine sa evitati aceasta procedura. ideal ar fi ca mostenitorii sa imparta, prin buba-intelegere, ceea ce li se cuvine, reducand astfel costurile.
In cazul in care familia nu se intelege, nepotii, daca nu locuiesc unde au decedat bunicii, e bibe sa se prezinte la notar si sa dea o declaratie precum ca accepta mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - cateva intrebari dorin55 dorin55 Buna ziua, va rog frumos sa raspundeti la cateva intrebari in acest caz. Bunica mea a decedat in anul 2005. Un an mai tarziu, in 2006 a decedat si mama mea. ... (vezi toată discuția)
Informatii despre mostenire iaga iaga Buna seara! Sunt interesata de aceste informatii. Pe scurt: unul dintre parinti a decedat. Celalalt nu este de acord cu acordarea drepturilor de mostenire ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 2 parinti matei iuliana matei iuliana buna ziua, ma numesc Iuliana si mai am inca trei frati, mama noastra a decedat in urma cu 14ani si tata nu a vrut sa faca succesiunea. In data de 6 noiembrie ... (vezi toată discuția)