avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - cateva intrebari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - cateva intrebari

Buna ziua,
va rog frumos sa raspundeti la cateva intrebari in acest caz.
Bunica mea a decedat in anul 2005. Un an mai tarziu, in 2006 a decedat si mama mea. Pe langa mama, bunica a mai avut inca 7 copii, toti fiind in acest moment in viata. Nu s-a facut succesiunea dupa decesul bunicii. 5 dintre copii, stabiliti in aceeasi localitate in care a domiciliat bunica, lucreaza terenurile aflate anterior in stapanirea bunicii (exista titlu de proprietate, pe numele bunicii, pe terenuri, titlu care se afla la unul dintre frati). Dupa multe tergiversari fratii mamei s-au hotarat sa faca succesiunea.
Intrebarile mele ar fi:
-eu am dreptul la 1/8 din terenurile inscrise in titlul de proprietate?
-cine poate/trebuie sa initieze procedura de succesiune ?
-unde trebuie initiata procedura (notariat sau judecatorie)?

Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 18:21, 26 Aprilie 2009
da. daca sunteti sg copil al mamei dvs. daca nu cota de 1/8 se imparte in mod egal intre dvs si fratii dvs. Dar bunicul e decedat inaintea bunicii>?presupun ca da. La orice notariaT din circumscriptia judecatoriei in care si-a avut mama ultimul domiciliu pentru ca la dvs este vb de mosteniri succesive. Daca sunt mostenitori care nu vor sa se rezinte la notariat sau care contesta bunurile din masa trebuie sa va adresati judecatoriei. La cererea oricarui mostenitor.
Succesiunea se poate face pe doua cai, una notariala, la notariatul public competent sau pe cale judecatoreasca, la judecatoria competenta. Competenta teritoriala, atat judecatoareasca, cat si notariala, este aceea de la locul ultimului domiciliu al defunctului.Mostenirea poate fi deschisa de oricare dintre mostenitorii autorului si se face imediat dupa decesul autorului. Mostenirea se compune din toate bunurile pe care defunctul le-a dobandit de-a lungul vietii sale. Cel ce vrea sa deschida succesiunea trebuie sa aiba dovada existentei acestor bunuri si sa se adreseze notarului public sau judecatoriei competente. De obicei, atunci cand exista intelegere privind modul de impartire intre cei ce succed, acestia se adreseaza notarului public pentru a face un partaj voluntar. Daca intre mostenitori nu exista, insa, intelegere, acestia se pot adresa numai judecatoriei, pentru a se putea face iesirea din indiviziune asupra bunurilor ce formeaza masa succesorala. Procedura este complicata si dureaza mult mai mult, dar in cazul in care se va ajunge totusi la o intelegere intre mostenitori, acestia pot stinge litigiul printr-o tranzactie (intelegere cu privire la modul de impartire a bunurilor). Cel mai bine este sa recurgeti la impartirea bunurilor pe cale judecatoreasca in mod voluntar, printr-o tranzactie, deoarece acest mod de impartire este mult mai avantajos pentru dumneavoastra atat financiar, cat si cu privire la durata procesului.

Acte necesare deschiderii succesiunii pe cale judecatoreasca
In cazul in care optati pentru deschiderea succesiunii pe cale judecatoreasca, este important sa va adresati unui avocat, care va va indruma cu privire la actele care va trebuie pentru a deschide succesiunea. Trebuie sa aveti in primul rand acte care sa dovedeasca calitatea de mostenitor a acelora care vor veni la succesiune. Aceasta calitate se dovedeste prin acte de stare civila si anume: certificatul de deces al autorului; certificatele de nastere ale mostenitorilor si de casatoriei pentru mostenitoarele care si-au schimbat numele prin casatorie, cat si pentru sotul/sotia autorului.

Daca aveti de impartit bunuri imobile – terenuri - va trebui sa aveti, pentru a depune la dosar, titlul de proprietate al autorului, sau, in cazul in care acesta nu exista, fisa cu date pentru titlul de proprietate sau Procesul verbal de punere in posesie. Pentru a dovedi ca autorul a detinut bunuri imobile este necesar sa faceti dovada detinerii acestora printr-o adeverinta de rol obtinuta de la Primaria orasului/comunei unde acesta exista.

Dupa ce veniti cu toate aceste acte, avocatul va redacta o actiune prin care va solicita iesirea din indiviziune asupra bunurilor autorului, va indica toti mostenitorii si cotele din mostenire ce revin fiecaruia, si o va depune instantei de judecata competenta. Atiunea va fi timbrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dumitruv dumitruv soacra mea a decedat in iulie2010.avea 2 fii,unul decedat la randul sdau cu 2 baieti si unul in viata. stiu ca ca nepotii soacrei au dreptul la succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune cleo 5 cleo 5 buna, am si eu o intrebare: Cum se poate intra in posesia unor loturi de pamant in cazul in care defunctul a decedat acum 20 ani iar mostenitorii nu se pun de ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii dupa expirarea termenului legal de 6 luni. Cristi_C Cristi_C Bunicul meu a decedat in urma cu 7 ani. Bunica mea a continuat sa locuiasca in casa aflata pe numele lui, ingrijindu-se de terenurile aflate pe numele ... (vezi toată discuția)