Succesiunea se poate face pe doua cai, una notariala, la notariatul public competent sau pe cale judecatoreasca, la judecatoria competenta. Competenta teritoriala, atat judecatoareasca, cat si notariala, este aceea de la locul ultimului domiciliu al defunctului.Mostenirea poate fi deschisa de oricare dintre mostenitorii autorului si se face imediat dupa decesul autorului. Mostenirea se compune din toate bunurile pe care defunctul le-a dobandit de-a lungul vietii sale. Cel ce vrea sa deschida succesiunea trebuie sa aiba dovada existentei acestor bunuri si sa se adreseze notarului public sau judecatoriei competente. De obicei, atunci cand exista intelegere privind modul de impartire intre cei ce succed, acestia se adreseaza notarului public pentru a face un partaj voluntar. Daca intre mostenitori nu exista, insa, intelegere, acestia se pot adresa numai judecatoriei, pentru a se putea face iesirea din indiviziune asupra bunurilor ce formeaza masa succesorala. Procedura este complicata si dureaza mult mai mult, dar in cazul in care se va ajunge totusi la o intelegere intre mostenitori, acestia pot stinge litigiul printr-o tranzactie (intelegere cu privire la modul de impartire a bunurilor). Cel mai bine este sa recurgeti la impartirea bunurilor pe cale judecatoreasca in mod voluntar, printr-o tranzactie, deoarece acest mod de impartire este mult mai avantajos pentru dumneavoastra atat financiar, cat si cu privire la durata procesului.
Acte necesare deschiderii succesiunii pe cale judecatoreasca
In cazul in care optati pentru deschiderea succesiunii pe cale judecatoreasca, este important sa va adresati unui avocat, care va va indruma cu privire la actele care va trebuie pentru a deschide succesiunea. Trebuie sa aveti in primul rand acte care sa dovedeasca calitatea de mostenitor a acelora care vor veni la succesiune. Aceasta calitate se dovedeste prin acte de stare civila si anume: certificatul de deces al autorului; certificatele de nastere ale mostenitorilor si de casatoriei pentru mostenitoarele care si-au schimbat numele prin casatorie, cat si pentru sotul/sotia autorului.
Daca aveti de impartit bunuri imobile – terenuri - va trebui sa aveti, pentru a depune la dosar, titlul de proprietate al autorului, sau, in cazul in care acesta nu exista, fisa cu date pentru titlul de proprietate sau Procesul verbal de punere in posesie. Pentru a dovedi ca autorul a detinut bunuri imobile este necesar sa faceti dovada detinerii acestora printr-o adeverinta de rol obtinuta de la Primaria orasului/comunei unde acesta exista.
Dupa ce veniti cu toate aceste acte, avocatul va redacta o actiune prin care va solicita iesirea din indiviziune asupra bunurilor autorului, va indica toti mostenitorii si cotele din mostenire ce revin fiecaruia, si o va depune instantei de judecata competenta. Atiunea va fi timbrata.