avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna, am si eu o intrebare: Cum se poate intra in posesia unor loturi de pamant in cazul in care defunctul a decedat acum 20 ani iar mostenitorii nu se pun de acord asupra mostenirii. La data la care s-a hotarat efectuarea succesiunii, unul dintre mostenitori nu s-a prezentat, succesiunea nu a mai avut loc. De atunci au trecut anii (aprox. 10 ani). Mostenitori sunt foarte multi aprox. 5 frati si 4 nepoti (mostenitori ai altori frati decedati). Toate aceste persoane nu pot cadea de acord asupra mostenirii. Cum se poate rezolva pb?
Cel mai recent răspuns: cleo 5 , utilizator 14:20, 5 Mai 2009

puteti sa optati pentru deschiderea succesiunii pe cale judecatoreasca. Pt. aceasta, este important sa va adresati unui avocat, care va va indruma cu privire la actele care va trebuie pentru a deschide succesiunea. Trebuie sa aveti in primul rand acte care sa dovedeasca calitatea de mostenitor a acelora care vor veni la succesiune. Aceasta calitate se dovedeste prin acte de stare civila si anume: certificatul de deces al autorului; certificatele de nastere ale mostenitorilor si de casatoriei pentru mostenitoarele care si-au schimbat numele prin casatorie, cat si pentru sotul/sotia autorului.
Daca aveti de impartit bunuri imobile – terenuri - va trebui sa aveti, pentru a depune la dosar, titlul de proprietate al autorului( defunctului) , sau, in cazul in care acesta nu exista, fisa cu date pentru titlul de proprietate sau Procesul verbal de punere in posesie. Pentru a dovedi ca autorul a detinut bunuri imobile este necesar sa faceti dovada detinerii acestora printr-o adeverinta de rol obtinuta de la Primaria orasului/comunei unde acesta exista.
Dupa ce veniti cu toate aceste acte, avocatul va redacta o actiune prin care va solicita iesirea din indiviziune asupra bunurilor autorului, va indica toti mostenitorii si cotele din mostenireu suma de ce revin fiecaruia, si o va depune instantei de judecata competenta. Aceasta actiune se va timbra .
Instanta face impartirea in natura procedand la formarea loturilor si la atribuirea lor. Cand loturile nu sunt egale in valoare, ele se intregesc printr-o suma de bani.
Buna ziua!
Am si eu o problema asemanatoare. La un moment dat s-a facut o cerere de reimproprietarire pe numele tatalui meu. Acesta a decedat in luna martie a anului 1993. In toamna aceluiasi an am fost chemat la Primarie cu certificatul de deces si am declarat ca eu sunt mostenitorul acelui titlu de proprietate. La un an dupa, in 1994, la eliberarea titlului de proprietate a fost trecut ca mostenitor tot defunctul, impreuna cu un var de-al meu. Mentionez ca titlul de proprietate se afla acum in posesia sotiei varului, care de asemenea a decedat, si aceasta nu doreste sa ajungem la o intelegere pt a imparti in mod egal pamantul. Va rog sa imi spuneti daca exista vreo posibilitate de a-l recupera fara judecata, dat fiind faptul ca sunt pensionar pe caz de boala si am un venit mic. Multumesc!
Raspunsul pentru cleo_5 este ca in situatia data nu se poate apela decat la calea judecatoreasca, fapt pentru care pe langa actele care sa dovedeasca averea defunctului trebuiesc si acte care sa-i dovedeasca si calitatea de mostenitor.
Pentru o_petrica, raspunsul este la fel, dar intrucat nu poate sustine din punct de vedere financiar un asemenea proces, se poate adresa baroului de avocati, cu dovezile necesare, solicitand acordarea unui avocat din oficiu.
multumesc pt raspuns. O zi frumoasa! :)
Multumesc pt. raspuns. Problema mostenitorilor este accea ca unii dintre ei refuza orice discuti, nu cad de acord asupra impartirii loturilor de teren si a casei parintesti. Daca se deschide o actiune judecatoresca, cine suporta chetuielile ? Cei 5 frati, mostenitori legali nu cad de acord asupra impartirii terenurilor, lasind acest lucru la voia intamplarii. Situatia este asa de 22 ani !!!! Noi am avea nevoie de "partea" noastra, o procura din partea celorlati este suficienta pentru a putea vinde terenul ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - cateva intrebari dorin55 dorin55 Buna ziua, va rog frumos sa raspundeti la cateva intrebari in acest caz. Bunica mea a decedat in anul 2005. Un an mai tarziu, in 2006 a decedat si mama mea. ... (vezi toată discuția)
Succesiune Fly Fly Buna seara, va deranjez si eu cu cateva probleme. As vrea sa fac succesiunea dupa bunica mea, care a decedat in1996. Mostenitori sunt cei 4 copii, printre ... (vezi toată discuția)
Succesiune dumitruv dumitruv soacra mea a decedat in iulie2010.avea 2 fii,unul decedat la randul sdau cu 2 baieti si unul in viata. stiu ca ca nepotii soacrei au dreptul la succesiune dupa ... (vezi toată discuția)