avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Informatii despre mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Informatii despre mostenire

Buna seara!
Sunt interesata de aceste informatii. Pe scurt: unul dintre parinti a decedat. Celalalt nu este de acord cu acordarea drepturilor de mostenire unui copil ( fiind 2) alungandu/l si nerecunoscand realizarile din gospodaria comuna de pana la moartea acelui parinte decedat. Sustine ca este singurul mostenitor legal si cere respectivului copil parasirea gospodariei, implicit a bucatii de pamant ( 2 prajini) pe care o avea in cultivare. Pamantul celui decedat ramas este de 50 de prajini, a celui in viata este de 100 prajini, deci in total tine 150 de prajini. Cum sa procedez pentru retinerea celor 2 prajini pe care le am in jurul casei?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 16:44, 29 Martie 2014
Deschideti succesiunea si instanta va imparti bunurile ramase in raport de cota fiecaruia.
Multumesc! Ce acte imi trebuie si unde trebuie sa merg?
Si daca se mai poate...care este cota fiecaruia?
Procedura succesorală notarială se deschide, după caz, la cererea oricărei persoane interesate, a procurorului, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, atunci când are cunoştinţă că moştenirea cuprinde bunuri imobile.
Deschiderea procedurii succesorale poate fi solicitată de către orice persoană interesată, de către moştenitorii celui decedat, dar şi de către consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, dar numai în situaţia în care moştenirea cuprinde bunuri mobile.
Moştenitorii trebuie să facă dovada acceptării succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului. În caz de renunţare la moştenire aceasta se face printr-o declaraţie expresă la notar, in cele 6 luni de la deces. După acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunţa se prescrie, succesibilul devenind străin de moştenire. În Codul Civil se arată că moştenirea se deschide prin moarte, ceea ce înseamna că data deschiderii moştenirii coincide cu moartea celui care lasă moştenirea. Dezbatera succesiunii în cadrul procedurii notariale sau pe cale judecătorească este un moment distinct şi ulterior.
Data deschiderii succesiunii este data morţii defunctului, dovedită, după caz, cu certificatul de deces sau cu hotărârea judecătorească declarativă de moarte, acte care fac dovada deplină a decesului, până la proba contrara. Această dată este foarte importantă, deoarece în raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a moşteni, capacitatea lor succesorala şi drepturile ce li se cuvin, şi tot aceasta este, de regulă, data care marchează curgerea termenului de 6 luni, care este un termen de prescripţie a dreptului de opţiune succesorala.
Competenţa aparţine, potrivit legii nr. 36/1995, republicată, notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu.
Actele necesare pentru deschiderea succesiunii sunt:
- Certificatul de Deces;
- Actele de stare civila (certificate de naştere şi certificat de căsătorie ) - prin care se face dovada calităţii de moştenitor;
- Testament (Legat universal sau particular) - dacă este cazul;
- Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vânzare - cumpărare, donaţie, certificate de moştenitor, etc.) - reprezintă actele de bază ale masei succesorale.
- Certificatul de atestare fiscală (eliberat de Direcţia Taxe şi Impozite din sectorul în care a fost înregistrat decesul).
Buna /ziua!
In aceste conditii mi se pare prea complicata dezbaterea succesorala...in termen, in acte...Ei bine, in cazul meu au trecut 3 ani de la decesul unuia dintre parinti, timp in care nu am stiut ca trebuie sa inaintez judecatoriei o astfel de cerere si situatia s/a complicat pe parcurs... Incerc acum sa mai salvez cate ceva din pierderile naivitatii mele dar nu am niciun act...toate sunt la parintele ramas in viata care nu ar accept niciodata impartirea mostenirii pentru ca nu/i ajunge ceea ce i/a ramas si in plus cauta sa dispara cam toti cei care ar dori sa/i ia din ceea ce detine. Legea nu este si de partea mea? De unde trebuie sa incep? E foarte rusinos sa ajungi in astfel de situatii din cauza parintilor... si bine ar fi sa fim melci...ne luam casuta si ne mutam acolo unde e liber...

Alte discuții în legătură

Termen de deschidere a succesiunii! corinuta corinuta Care este termenul legal pentru deschiderea succesiunii? (vezi toată discuția)
Anexa 24 primaria ultimului domiciliu sau primaria/primariile unde se gasesc bunurile? s_mari s_mari Cod Civil Art. 954. - \" (2) Moştenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului.\" Legea 36/1995 \"Art. 69. - (1) Procedura succesorală ... (vezi toată discuția)
Parinti meii au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui ... aida33 aida33 Parinti mei au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui , dar niciodata divortati ,el avand domiciliul in alta localitate decat mama . Dupa alti ... (vezi toată discuția)