avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie.

Tatal meu a decedat acum 40 de ani. Mama nu a efectuat succesiunea pentru casa si terenul pe care este construita casa.

Imi puteti spune:

- care este procedura pentru a afla ce suprafete detin prin mostenire
- pot inita eu procedura de succesiune?
- pot solicita sa primesc drepturile din mostenire?
- eventuale costuri
- alte detalii la care trebuie sa fiu atent

De mentionat este ca am o sora.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 13:10, 3 Iulie 2013
In cazul in care mama dvs. este in viata, mostenitori ai tatalui dvs. sunteti dvs., sora dvs. (in calitate de descendenti) si sotia supravietuitoare. (mama). Puteti solicita dezbaterea succesiunii in fata unui notar din circumscriptia ultimului domiciliu al defunctului.
Costurile dezbaterii succesiunii in procedura notariala cuprind un impozit de 1% din valoarea masei partajabile si onorariul notarului
Impreuna cu mama si sora daca va intelegeti vezi dezbate succesiunea la notar. Daca nu exista intelegere intre mostenitori veti merge in instanta. Chira si asa va trebui sa obtineti o incheiere prealabila si obligatorie pentru instanta de la notar.
Pt a dezbate la notar aveti nevoie de certificatul de deces, actele de stare civila ale mostenitorilor, 2 martori care l au cunoscut pe defunct, actele de proprietate pe bunurile care fac parte din masa succesorala, certificate fiscale pt bunurile imobile. Calculul vi l face notarul. Competent este notarul de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Cotele sunt 2/8 mama, 3/8 fiecare din copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte pe casa vali_91 vali_91 buna ziua asa vrea si eu sa va intreb ceva...daca tatal meu a murit acum 5 ani da maicamea traieste si pe titlu de propietate e trecut el la teren intravilan ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire karina2010 karina2010 Ambii parinti decedati.Tata a decedat in decembrie 2012.Suntem 3 surori si vrem sa dezbatem mostenirea.Dezbaterea mostenirii implica neaparat si terenurile din ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor DARSHAN DARSHAN CE ESTE UN SUPLIMENT LA CERTIFICATUL DE MOSTENITOR?FAC PRECIZAREA CA CERTIFICATUL ESTE EMIS IN 1992,DUPA MOARTEA TATALUI,UNDE SORA A RENUNTAT LA ... (vezi toată discuția)