avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

Ambii parinti decedati.Tata a decedat in decembrie 2012.Suntem 3 surori si vrem sa dezbatem mostenirea.Dezbaterea mostenirii implica neaparat si terenurile din extravilan sau numai casa cu terenul aferent?Cat costa dezbaterea mostenirii?
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 12:14, 11 Ianuarie 2013
Daca dupa mama s-a dezbatut succesiunea, acum dezbateti doar dupa tata. In masa succesorala intra toate bunurile mobile si imobile pe care defunctul le-a detinut. Costurile dezbaterii succesiunii sunt in functie de valoarea masei succesorale. Puteti dezbate succesiunea si doar pentru anumite bunuri sau imobile urmand ca ulterior sa faceti certificat de mostenitor suplimentar (la acelasi notar care v-a intocmit si certificatul de mostenitor initial)
Dupa moartea mamei (acum 3 ani) nu s-a dezbatut succesiunea. Acum trebuie dezbatuta si dupa mama? Daca vrem sa vindem casa, se poate fara dezbaterea succesiunii?
Trebuie dezbatute ambele succesiuni fara de care nu se poate instraina nimic.
trebuie sa aveti in vedere ca la dezbaterea succesiunii, mostenitorii declara pe proprie raspundere sub sanctiunile prevazute de codul penal, care este componenta masei succesorale.

la dezbatere, vi se va solicita de catre notarul public un certificat de atestare fiscala pentru fiecare defunct. acolo vor aparea bunurile cu care figureaza inregistrat la finante. in masura
in care , defunctul sau defuncta, mai aveau bunuri in alte circumscriptii fiscale, certificatul fiscal privind imobilele respective se vor solicita de acolo. respectivele bunuri nu vor aparea in certificatul fiscal emis de finantele (de exemplu de unde aveau ultimul domiciliu). exemplu: defuncti domiciliati in timisoara, cu apartament in timisoara, si inca cateva terenuri in suceava, vor dezbate succesiunea in timisoara.terenurile din suceava nu vor aparea in certificatul de atestare fiscala eliberat de directia fiscala timisoara. trebuie solicitat unul din suceava. in astfel de situatie, mostenitorii poate nu aveau cunostinta de bunurile aflate in suceava si se poate finaliza procedura succesorala fara terenurile respective. acestea din urma putand fi introduse in masa succesorala, printr-un certificat de mostenitor suplimentar.

in masura in care toate bunurile sunt situiate in timisoara, in certificatul de atestare fiscala vor aparea, dumneavoastra neputand declara altceva, deoarece reiese din acte. (exemplu: 2 apartamente in masa succesorala, si datorita taxelor doriti sa declarati numai unul).

in masura in care aveti cunostinta de existenta altor bunuri, si declarati ca nu mai aveti cunostinta, intrati sub incidenta art.292 Cod Penal.


Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
antonia77, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire g80 g80 Buna ziua, tatal meu a murit, are un cont in banca si mai multe bunuri. Doresc sa fac succesiunea pe o parte din bunuri, daca se poate. M-ar interesa mai mult ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala - posibila declararea partiala? darilena darilena Cum stabileste notarul masa succesorala? In baza declaratiilor personale si a actelor aduse de mostenitori sau in baza unor documente oficiale emise de ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 sau certificat atestare fiscala - pers. fizica ....? monahelenus monahelenus Va rog frumos spuneti-mi ce institutie imi poate elibera in numai baza unui cerfificat de nastere aceste documente din care sa reiasa nr de imobile detinute de ... (vezi toată discuția)