avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala - posibila declararea partiala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala - posibila declararea partiala?

Cum stabileste notarul masa succesorala? In baza declaratiilor personale si a actelor aduse de mostenitori sau in baza unor documente oficiale emise de Administratia Financiara, sau Primarie, etc.? Este obligat notarul sa ceara de la banci situatia conturilor defunctului?
Poate fi ascunsa, nedeclarata existenta unei proprietatati la stabilirea masei succesorale? si este posibila, pana la data dezbaterii succesiunii, modificarea proprietarilor imobilului (tatal decedat =>> sotia/ fiica mostenitoare) in detrimentul celui de al 3-lea mostenitor, astfel ca masa succesorala sa se diminueze? Cu atat mai mult cu cat ultimul mostenitor nu are cunostinta sau nu poate face dovada cu inscrisuri a existentei imobilului trecut dupa deces din proprietatea defunctului in cea a sotiei/fiicei.
Eu stiu ce zice legea, dar vreau sa stiu care sunt sansele sa fie respectata, si cat control au notarii asupra actelor aduse de mostenitori... Mai ales ca se intampla atatea... (vezi cazul notarului care a vandut un apartament pe vorbe si spaga, fara ca proprietarul sa stie, nicidecum sa fie de acord) :O
Cel mai recent răspuns: darilena , utilizator 16:19, 18 Iunie 2011
Stabilirea mesei succesorale se face in baza documentelor prezentate de cel care doreste deschiderea procedurii succesorale.

Nu este posibila modificarea masei succesorale dupa deces in conditiile spuse de dumneavoastra. Adica nu poate vinde ce a apartinut decedatului pentru ca doar decedatul este proprietarul bunurilor din masa succesorala pana la finalul succesiuni. Nimeni nu poate vinde ce nu ii apartine.

Sanse de inclacare a legii exista dar daca sunteti atenta puteti combate orice tentativa de incalcare a legii. Daca partile nu se inteleg pe marginea mostenirii notarul va va trimite in instanta.

In cazul exemplului dat de dvs contractul de v-c este NUL.



notarul stabileste cotele prevazute de lege doar pt bunurile care sunt declarate a fi obiectul succesiunii. desigur dupa ce verifica actele de stare civila si actele de proprietate.
multumesc pt raspunsuri.
Sincera sa fiu speram ca notarul sa primeasca pe cale oficiala de la Adm. Fiscala, lista bunurilor supuse impozitarii, in baza careia, si in functie de specificatiile din actele de proprietate prezentate de mostenitori, sa stabileasca bunurile din masa succesorala.
Si, de asemenea, parca ar fi mai normal sa ceara si extrase de carte funciara pe proprietatile existente.
Asa cred eu ca ar fi normal, si daca nu ma insel , cu ceva ani in urma asa se proceda.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
darilena, utilizator
Mahetin a scris:

decedatul este proprietarul bunurilor din masa succesorala pana la finalul succesiuni

Atunci sa-l deshumam, pt ca garanteaza impotriva evictiunii.

@darilena
Obligatia de a aduce dovezi despre bunurile care compun masa succesorala este a mostenitorilor, nu a notarului. Cred ca confundati notarul cu executorul judecatoresc, si dezbaterea succesiunii cu executarea silita.
Puteti face oricand un certificat suplimentar de mostenitor, in functie de bunurile care vor fi descoperite ulterior ca apartineau defunctului.
Bunurile imobile nu se pot vinde fara dezbaterea succesiunii, si doar de catre mostenitorii carora le revine bunul, dupa ce se efectueaza cadastrul si se intabuleaza dreptul de proprietate. O eventuala sustragere din masa succesorala nu se poate face decat in privinta bunurilor mobile. Daca descoperiti ca unii mostenitori au facut asta, li se va scadea cota proportional (+ alte efecte, cum ar fi decaderea din beneficiul de inventar, dar nu intru in detalii, nu cred ca e cazul in speta).
Puteti solicita Anexa 24 de la Primaria unde a avut defunctul ultimul domiciliu, e un formular unde sunt inscrise proprietatile cu care era inscris decedatul in rolul fiscal (in localitatea respectiva doar), despre conturile bancare, insa, mostenitorii trebuie sa declare existenta acestora, nu poate avea cunostinta notarul despre astfel de informatii personale. Cat despre extrasele de carte funciara, notarul le solicita doar daca mostenitorii declara bunurile respective, iar acestea sunt intabulate, alta metoda nu exista. Modificarea proprietarului imobilului, in conditiile in care acesta a decedat, nu este posibila decat prin dezbaterea succesiunii, nici un fel de instrainare nu se poate face fara aceasta operatiune juridica.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire karina2010 karina2010 Ambii parinti decedati.Tata a decedat in decembrie 2012.Suntem 3 surori si vrem sa dezbatem mostenirea.Dezbaterea mostenirii implica neaparat si terenurile din ... (vezi toată discuția)
Succesiune raul89 raul89 Buna ziua. In cazul dezbaterii a doua succesiuni succesive, in cadrul aceluiasi Certificat de Mostenitor, taxele succesorale se achita pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters146176 ContSters146176 in cat timp se deschide succesiunea? cine deschide succesiunea? unde si cat costa? (vezi toată discuția)