avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua, tatal meu a murit, are un cont in banca si mai multe bunuri. Doresc sa fac succesiunea pe o parte din bunuri, daca se poate. M-ar interesa mai mult banii din cont,daca banca poate elibera un extras de cont pe baza certificatului de deces.
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 13:50, 18 Mai 2012
Daca nu va elibereaza Banca numai cu certificatul de deces, notarul public competent sa dezbata succesiunea va intocmi o adresa Bancii pentru a i elbera un extras de cont . Insa pentru asta trebuie intai sa puneti dosarul pe rol, adica sa va adresati unui notar public de pe raza judecatoriei unde defunctul dvs tata a avut ultimul domiciliu pentru a dezbate succesiunea. Ulterior puteti sa suplimentati masa succesorala cu alte bunuri, eliberandu-se petru acesteadin urma certificat suplimentar de mostenitor. Atentie insa ca dupa 2 ani de la deces se plateste impozit de 1% calcul;at la valoarea bunurilor din masa succesorala.
in situatia in care solicitati dezbaterea succesiunii pe rolul unui birou notarial, veti avea nevoie sa depuneti la dosar toate actele doveditoare calitatii de mostenitor si compunerii masei succesorale.

notar public va solicita in plus, obligat de lege, certificatul de atestare fiscala eliberat pe numele defunctului. in certificatul de atestare fiscala vor aparea bunurile care sunt pe numele defunctului( bunuri mobile si imobile). avand in vedere ca , mostenitorul declara pe proprie raspundere (sub sanctiunea codului penal privind falsul in declaratii) compunerea masei succesorale. nu cred ca este indicat sa declarati numai referitor la contul bancar, cand clar din acte rezulta ca nu este numai atat.

banii ii veti putea ridica din banca numai in baza certificatului de mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters471661 ContSters471661 Buna ziua. In data de 14 aprilie 2018 am depus la notar actele necesare pt dezbaterea succesiunii in urma decesului tatalui meu. Am platit taxele pt Cadastru, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire karina2010 karina2010 Ambii parinti decedati.Tata a decedat in decembrie 2012.Suntem 3 surori si vrem sa dezbatem mostenirea.Dezbaterea mostenirii implica neaparat si terenurile din ... (vezi toată discuția)