Primul pas ar fi ca deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notar public, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire. Pentru deschiderea unei succesiuni, se completeaza o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces, care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.
Pasul doi ar fi ca, pe baza declaratiei mostenitorilor, se completeaza dosarul de succesiune, care se inainteaza Camerei Notarilor Publici de la ultimul domiciliu al decedatului. Dezbaterea succesiunii are loc la biroul notarului public, la ora stabilita si comunicata prin citatie mostenitorilor. Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc de catre notarul public, prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau alte mijloace de proba. Notarul va stabili, de asemenea, calitatea mostenitorilor si intinderea drepturilor acestora, precum si intinderea masei succesorale. in cazul in care succesiunea priveste bunuri comune ale defunctului si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobandirea bunurilor se stabilesc prin acordul mostenitorilor.
Al treilea pas ar fi ca, daca [n succesiunea [n care exista bunuri s-a realizat acordul intre mostenitori si s-au administrat probe indestulatoare, notarul public va intocmi incheierea finala a procedurii succesorale.
Pe baza acestei iincheieri finale, in termen de 20 de zile, se va redacta certificatul de mostenitor, ce va cuprinde constatarile din aceasta [ncheiere la masa succesorala, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din patrimoniul defunctului. Un exemplar al certificatului de mostenitor se elibereaza fiecaruia din mostenitori, [nsa numai dupa achitarea taxelor succesorale si a onorariilor. Certificatul de mostenitor face dovada deplina [n privinta calitatii de mostenitor si a cotei sau bunurilor ce se cuvin fiecarui mostenitor in parte.
Ultimul pas se refera la faptul ca, desi transcrierea (intabularea) Certificatului de Mostenitor nu este obligatorie (si nici ceruta de toate Birourile de Carte Funciara), rectificarea de rol este obligatorie (se efectueaza la Directia Taxe si Impozite, in termen de 30 de zile de la data eliberarii certificatului de catre biroul notarial public).
Dupa eliberarea de catre Biroul Notarial a Certificatului de mostenitor, mostenitorii trebuie sa se [nscrie pe rolul Administratiei Financiare competente – sa rectifice rolul fiscal.
documentele necesare pentru deschiderea succesiunii : Certificatul de Deces; Actele de stare civila (certificate de nastere si certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor; Testament (Legat universal sau particular) – daca este cazul; Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) – reprezinta actele de baza ale masei succesorale; Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul [n care a fost inregistrat decesul); Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).
In cazul mostenirii legale da, copiii vin la mostenire prin reprezentare.
Dezbaterea succesiunii se poate face fie la notariat , fie la instanta de judecata.
Daca partile refuza sa se prezinte la notariat sau daca exista contradictii intre mostenitori in legatura cu dezbaterea succesiunii pe cale amiabila, atunci singura modalitate de rezolvare este sa va adresati instantei de judecata solicitand partajul judiciar succesoral.