avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Ce acte trebuie si care sunt demersurile pentru succesiune in urma decesului parintilor .
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:57, 4 Noiembrie 2010
Mergeţi la notar cu toate actele de stare civilă (certificate de naştere, căsătorie şi deces - mama, tata) certificate de naştere, căsătorie ale copiilor, actele de proprietate ale defuncţilor.
In afara de certificatul de deces al parintilor, va sugerez sa mergeti la un notar sa va interesati.
Dezbaterea unei succesiuni este cea mai complexa procedura notariala. In cadrul ei se verifica acte de stare civila, se audiaza martori, se fac inventare, se emit citatii si se realizeaza expertize.
In final, in baza dovezilor administrate si a actelor depuse la dosar, dar si a depozitiilor martorilor, notarul public va emite un certificat de mostenitor. Procedura succesorala notariala este de competenta notarului din biroul notarial aflat in circumscriptia teritoriala a judecatoriei unde defunctul si-a avut ultimul domiciliu.
La momentul deschiderii procedurii succesorale, persoana interesata trebuie sa prezinte, in primul rand, certificatul de deces. Fara acesta nu se poate face nici un act de procedura.
De asemenea, notarul va solicita acte de stare civila si acte de proprietate in functie de fiecare situatie in parte, certificat de atestare fiscala eliberat de Directia de taxe si Impozite din sectorul unde a fost inregistrat decesul, certificat de deschidere a succesiunii eliberat de Camera Notarilor Publici.
La dezbaterea succesiunii vor participa toti mostenitorii.
In functie de fiecare situatie, in parte, notarul public va proceda la citarea celor care vor veni efectiv la mostenire.
Taxele se calculeaza in functie de bunurile din masa succesorala.
Bunurile imobile sunt evaluate in baza expertizelor aflate in uzul biroului notarial.
In cazul in care intre mostenitori exista neintelegeri, notarul va suspenda cauza si va indruma mostenitorii sa se adreseze instantei de judecata.
Certificatul de mostenitor stabileste masa bunurilor ramase de pe urma defunctului, calitatea mostenitorilor si intinderea drepturilor succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune aureliacio aureliacio Care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a demara procedura de succsiune? (vezi toată discuția)
Succesiune buhum buhum in urma cu 2 saptamani tatal sotului meu a decedat mama si fratii vor sa inceapa succesiunea,cum se fae aceasta ? se apeleaza la un notar ? si pana la ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)