in urma cu 2 saptamani tatal sotului meu a decedat
mama si fratii vor sa inceapa succesiunea,cum se fae aceasta ?
se apeleaza la un notar ?
si pana la ce perioada sunt costurile minime?
mutumesc
Cereti lamuriri la primarie ,tot acolo o puteti deschide daca nu au trecut 6 luni de la deces,se pare ca asa costa mai putin,daca exista intelegere intre parti se poate face si in instanta unde sigur va costa mai putin decat la un notar.Dupa pronuntare se poate cere restituirera taxei.
Dezbaterea unei succesiuni este cea mai complexa procedura notariala. In cadrul ei se verifica acte de stare civila, se audiaza martori, se fac inventare, se emit citatii si se realizeaza expertize.
In final, in baza dovezilor administrate si a actelor depuse la dosar, dar si a depozitiilor martorilor, notarul public va emite un certificat de mostenitor., care stabileste , masa succesorala, calitatea de mostenitori si intinderea drepturilor succesorale.Procedura succesorala notariala este de competenta notarului din biroul notarial aflat in circumscriptia teritoriala a judecatoriei unde defunctul si-a avut ultimul domiciliu.
La momentul deschiderii procedurii succesorale, persoana interesata trebuie sa prezinte, in primul rand, certificatul de deces. Fara acesta nu se poate face nici un act de procedura.
De asemenea, notarul va solicita acte de stare civila si acte de proprietate in functie de fiecare situatie in parte, certificat de atestare fiscala eliberat de Directia de taxe si Impozite din sectorul unde a fost inregistrat decesul, certificat de deschidere a succesiunii eliberat de Camera Notarilor Publici.
La dezbaterea succesiunii vor participa toti mostenitorii.
In functie de fiecare situatie, in parte, notarul public va proceda la citarea celor care vor veni efectiv la mostenire.
Taxele se calculeaza in functie de bunurile din masa succesorala.
Bunurile imobile sunt evaluate in baza expertizelor aflate in uzul biroului notarial.
In cazul in care intre mostenitori exista neintelegeri, notarul va suspenda cauza si va indruma mostenitorii sa se adreseze instantei de judecata.
In cazul nefinalizarii procedurii succesorale în termen de 2 ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.