avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune...cum trebuie procedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune...cum trebuie procedat

Tatal meu a murit in anul 1972, de atunci nu s-a facut succesiunea. Mama impreuna cu mine si sora mea, vrem sa facem succesiunea pe 1000 mp + casa 3 camere. Mama nu are act de proprietate, poate doar sa scoata de la Financiar o adeverinta cum ca este proprietar(Mama este proprietar). As dorii sa stiu ce pasi ar trebui urmati pentru a face succesiunea bunicului. Va rog sa-mi iertari exprimarea slaba, nu sunt umblata printre avocati si tribunale.
Va multumesc anticipat si m-as bucura foarte mult daca as primi de la dumneavoastra un raspuns referitor la problema mea.
Cu multe stima, Stefan
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:53, 2 Septembrie 2008
o puteti face fie pe calea notarului, fie in instanta, mai ales ca aveti de dezbatut si succesiunea dupa bunic, care nu stim cati mostenitori are...
Deschiderea procedurii succesorale poate fi solicitata de catre orice persoana interesata, de catre mostenitorii celui decedat, dar si de catre consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, dar numai in situatia in care mostenirea cuprinde bunuri mobile. Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la decesul autorului.
Deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notariat public, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire.
Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
- Certificatul de Deces
- Actele de stare civila (certificate de nastere si certificat de casatorie ) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
- Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
- Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
- Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
- Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).
Dupa eliberarea de catre Biroul Notarial a Certificatului de mostenitor, mostenitorii trebuie sa se inscrie pe rolul Administratiei Financiare competente - sa rectifice rolul fiscal (se efectueaza la Directia Taxe si Impozite, in termen de 30 de zile de la data eliberarii certificatului de catre biroul notarial public).

In caz de neintelegere intre mostenitori, succesiunea se poate dezbate si in fata instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune costelmacovei costelmacovei buna ziua va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a face succesiunea a 6 ha de pamant mentionez ca parintii nu mai sunt in viata de multi ani iar ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)
Succesiune deliammm deliammm Buna ziua, Poate ma ajutati i pe mine cu un sfat. Tatal meu a murit in urma cu aproape 14 ani. Am ramas cu mama, care m-a crecut si educat absolut singura, ... (vezi toată discuția)