buna ziua
va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a face succesiunea a 6 ha de pamant mentionez ca parintii nu mai sunt in viata de multi ani iar succesiunea nu a avut loc si care este pretul
multumesc
Succesiunea este un act juridic ce se indeplineste in conformitate cu legislatia in vigoare si nu se poate face in parte ci pe toata masa succesorala ramasa dupa parintii dumneavoastra.
Moştenirea legală, transmiterea patrimoniului succesoral, în virtutea legii, la persoanele şi în cotele stabilite de lege. Suntem în prezenţa moştenirii legale în situaţia în care defunctii ( parinti ) nu au lăsat un testament ori testamentul lăsat nu cuprinde dispoziţii referitoare la transmiterea patrimoniului succesoral ori, deşi cuprinde astfel de dispoziţii, ele sunt, în total sau în parte, ineficace.
Pentru a fi bine informat este cazul sa va adresati cu incredere unui notar si ve-ti obtine toate cele necesare pentru a intra in legalitate.
Documente necesare pentru dedezbaterea succesiunii:
Certificatul de Deces
Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).
Desi transcrierea (intabularea) Certificatului de Mostenitor nu este obligatorie (si nici ceruta de toate Birourile de Carte Funciara), rectificarea de rol este obligatorie (se efectueaza la Directia Taxe si Impozite, in termen de 30 de zile de la data eliberarii certificatului de catre biroul notarial public).
Dupa eliberarea de catre Biroul Notarial a Certificatului de mostenitor, mostenitorii trebuie sa se inscrie pe rolul Administratiei Financiare competente - sa rectifice rolul fiscal.
Dezbaterea succesiunii se poate face si doar pe o parte din masa succesorala , urmand ca ulterior sa se dezbata si pentru restul de bunuri prin intocmirea de certificat de mostenitor suplimentar, act ce va fi eliberat de acelasi notar care a dezbatut initial succesiunea.
Daca mostenitorii sunt de acord (si se inteleg) cu impartirea mostenirii , in sensul ca fiecare isi alege o suprafata din total, notarul intocmeste partajul succesoral voluntar.
Vinzare pamint
dragv
Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)