avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru dezbatere succesiune/partaj succesoral ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru dezbatere succesiune/partaj succesoral pe cale judecatoreasca

Unul dintre succesibili nu se prezinta la notar pt. dezbaterea succesorala.Se poate cere in instanta doar dezbaterea succesiunii fara partaj succesoral?
Ce taxe de timbru ar fi in acest caz?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2016
Cristian123c, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 21:38, 15 Martie 2017
Obligatoriu ajungeți la instanta cu partajul.
Taxa depinde de valoarea imobilului.
Se va face și expertiza care ca costa inca vreo 1500 lei.
Puteți apela la avocat deoarece cheltuielile se împart intre moștenitori.
Puteți apela la avocat și doar pentru faza preliminara judecății care este foarte importanta și va poate ajuta și cu taxa de timbru pana una alta.
Cristian123c a scris:

Unul dintre succesibili nu se prezinta la notar pt. dezbaterea succesorala.Se poate cere in instanta doar dezbaterea succesiunii fara partaj succesoral?
Ce taxe de timbru ar fi in acest caz?
Multumesc anticipat



Buna ziua,
In cazul dvs. daca unul dintre succesibili nu se prezinta, nu veti putea dezbate succesiunea pe cale notariala, ci numai pe calea unei actiuni in instanta.

Se poate dezbate succesiunea fara partaj, dar nu este indicat, doarece veti avea dublul cheltuielilor de judecata, daca veti dori sa faceti ulterior partajul.

Daca nu aveti interes sa partajati bunurile intre mostenitori, atunci puteti solicita instantei numai stabilirea cotelor ce revin motenitorilor, fara a solicita partajarea acestor bunuri.

Este indicat sa apelati la un avocat cel putin pentru redactarea cererii.

Se poate si face partajarea.
Multumesc pt. informatii
inteleg ca :
1) doar pentru dezbaterea succesiunii, fara partaj, trebuie oricum platit 50 RON + 3% din valoarea masei succesorale
2)se poate cere si partajul fara alte taxe de timbru.(eventual se plateste in plus expertiza)

Este corect?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru dezbatere succesiune si partaj se achita o taxa de timbru de 5 % din valoarea masei partajabile la care se adauga costurile expertizei sau expertizelor dupa caz , in functie de componenta masei succesorale.

Articolul 5 din Oug.80/2013
(1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive - 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune in justitie 1dragon6 1dragon6 Referitor la mostenirea parinteasca sint sigur ca sora va refuza intelegerea amiabila ceea ce exclude solutia succesiunii pe cale notariala. In schimbul ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pentru stabilirea succesiuni in instanta 3% sau 5%? pyanystul pyanystul Buna ziua, Inainte de toate as dori sa va multumesc pentru tot ajutorul acordat in trecut prin intermediul site-ului dv. Dupa ce am trecut \"la urmatorul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in funcție de ce se plătește taxa de timbru? fac ... Mihaela Marusi Mihaela Marusi Buna ziua, In funcție de ce se plătește taxa de timbru? Fac un proces sa mi obțin moștenirea după decesul mamei? Și cât se plătește? Multumesc!!! (vezi toată discuția)