avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune in justitie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune in justitie

Referitor la mostenirea parinteasca sint sigur ca sora va refuza intelegerea amiabila ceea ce exclude solutia succesiunii pe cale notariala.
In schimbul unei sulte platite sorei in 2002 pentru a achizitiona o mostenire prin cumnat, parintii mei au facut testamente prin care imi lasau mie casa parinteasca si terenul. Mama a decedat in 2002. Cu certitudine sora va contesta testamentul la moartea tatalui. Am auzit ca taxa de timbru pentru dezbaterea succesiunii in justitie este egala cu valoarea succesiunii in cazul meu din ghidul notarial al proprietatilor 20000 E. La acestea se vor adauga onorariile pentru expertize si avocati. In aceasta situatie nu vad logica de a mai introduce actiune in justitie intrucit prin vinderea proprietatii in caz de cistig de abia se mai acopera costul cu taxa de timbru. Va rog precizati care este solutia intrucit costul in justitie este prohibitiv iar cealalta parte va refuza o rezolvare amiabila. Va rog confirmati faptul referitor la valoarea taxei de timbru pe succesiune egala cu valoarea succesiunii.
Cel mai recent răspuns: Consuela Scarlat , Avocat 11:33, 24 Iunie 2016
taxa de timbru nu este egala cu valoarea masei succesorale, ci se calculeaza raportat la valoarea acesteia
conform art 5 din OUG 80/2013

(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii — 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar — 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna — 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport — 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive — 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia — 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru la judecatorie pentru partaj gheorghecv gheorghecv Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca sunt 2 proprietari pe un titlu de proprietate si unul a murit, in cererea facuta la judecatorie pentru iesirea din ... (vezi toată discuția)
Partaj creditor intrebarejuridica intrebarejuridica Partajul cerut de creditor este scutit de taxa de timbru ? (vezi toată discuția)