avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz:

In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si am facut succesiunea in care am primit 1/4 per frate si 2/4 mama.
Actul de succesiune a fost luat de fratele mai mic de la notariat, iar eu nu am intrat in posesia nici unui act de si mi-am platit partea de taxa la notariat.

In 2001 o murit mama iar nici eu nici fratele meu nu am mai facut succesiune.
As dorii sa stiu ce acte si ce ar trebui sa fac pt. a putea intra in posesia bunurilor ce mi se cuvin.

Mentionez ca fratele meu a ramas in casa parinteasca, iar el nu doreste sa faca cea dea 2-a succesiune si sa imparta bunurile.

Va rog spuneti-mi cum sa procedez si cui sa ma adresez pt. demararea unei actiuni/succesiuni intru-cat nu pot comunica cu fratele meu care si-a insusit totul.


Va multumesc anticipat,

Cu stima, C-D.Z
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 19:30, 28 Iunie 2010
- solicitati o copie conform cu originalul din arhiva Notariatului respectiv
- formulati o cerere de partaj/iesire din indiviziune pe care o inregistrati la judecatorie.
- se timbreaza cerere de iesire din indiviziune la valoarea bunurilor partajate in cotele detinute de fiecare
- alte costuri substantiale in cadrul judecatii mai sunt , onorariile de expertii si avocati .
bafta multa.
Este necesara promovarea unei actiuni de partaj succesoral in cadrul careia sa se constate deschisa succesiunea de pe urma defunctei dvs. mame , sa se stabileasca calitatea de mostenitori, masa partajabila si sa dispuna partajarea averii succesorale.
Instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului.
Taxe de timbru:- 50 de lei pentru stabilirea calitatii fiecarui mostenitor, 3 % pentru stabilirea masei partajabile si 3 % la valoarea masei partajabile pentru partajarea averii succesorale.
Onorarii experti ( constructor, topo, merceolog) in functie de natura bunurilor ce compun masa partajabila - onorariu experti consilieri si onorariu avocat.
Probe:inscrisuri, martori care sa nu fie rude, interogatoriu, expertize de specialitate dupa incheierea interlocutorie.
simonette12 a scris:

Taxe de timbru:- 50 de lei pentru stabilirea calitatii fiecarui mostenitor, 3 % pentru stabilirea masei partajabile si 3 % la valoarea masei partajabile pentru partajarea averii succesorale.


3 % pentru stabilirea masei partajabile???#-o este vorba despre actiunea de stabilire a masei succesorale, iar 3% la valoarea masei partajabile se timbreaza la cererile de partaj.
Nu stiu eu bine????:O Adica 3% si sa stabileasca masa si inca 3% si din valoarea acesteia?:-/
Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2010
Mihaela Hornea, Avocat
in cazul dvs se va rezolva doar pe cale de instanta.
acte necesare:
-copie certificat de deces
-copii acte de sare civila
-copii acte de proprietate.
daca nu doriti acum partajarea o mai puteti amana.
o sa veti de platit si impozit catre stat in cuantum de 1%, intrucat se face dezbaterea intr-un termen mai mare de 2 ani de la data decesului defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatorie evaluarea bunurilor supuse partajului succesoral? ContSters126583 ContSters126583 Doresc sa introduc o actiune de sistare a indiviziunii succesorale si constarea calitatii de mostenitor iar in ea sa trec bunurile imobile ale defunctului. ... (vezi toată discuția)
Succesiune anushca anushca Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune pentru o suma de bani Mihaela Maria Balasa Mihaela Maria Balasa Buna seara, Mama mea a murit acum 5 ani, nu am facut taxa pt ca nu ne-a interesat acest lucru. Dupa vreo 3 ani am fost sunati de la banca, cum ca ar avea o ... (vezi toată discuția)