anushca a scris:
Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu a trecut-o in acte si pe sotie (din prostie de om simplu, de la tara, nu intentionat). Acum a murit si varul meu. Nu au urmasi. Ea a vrut sa faca succesiunea dar i s-a spus ca trebuie ca surorile,fratii socrilor ei(sau urmasii lor) sa fie de acord. Rudele din partea socrului au mers la notariat cu ea, spunand ca n-au pretentii dar cele din partea soacrei nu vor sa mearga. Cum poate sa faca succesiunea in aceste conditii?!
1. La moartea socrilor, singurii proprietari ai imobilului, in mod corect, singurul mostenitor a fost fiul acestora, sotul verisoarei.
2. La data mortii varului, verisoara mai era sotia acestuia?
Daca erau divortati, ea nu mai are niciun drept de mostenire dupa averea fostului sot.
Daca la acea data erau casatoriti dar nu aveau copii, sotia supravietuitoare a varului vine in concurs cu clasa a IV-a de mostenitori, respectiv cu rudele colaterale ale lui de cuius, adică unchii, mătuşile, verii primari şi fraţii şi surorile bunicilor defunctului. In aceasta situatie, sotia supravietuitoare va avea o cotă de 3/4 din moştenire, indiferent de numărul celor care compun aceasta clasa de moştenitori.
Daca succesibilii nu se inteleg cu privire la dezbaterea succesiunii lasate de defunct, sotia supravietuitoare va introduce actiune de partaj succesoral in instanta, unde se va stabili masa bunurilor ce compune averea succesorala, care sunt mostenitorii, cota ce revine mostenitorilor si atribuirea in natura a averii cu sau fara plata unei sulte, dupa caz. ;)