avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua - dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua - dezbatere succesiune

sora mea a decedat in octombrie 2011,ramanand sotul.
dupa deces nu ne-am inteles cu sotul sa ne dea lucrurile personale ale surorii mele.
Mentionez ca ei nu au copii si noi suntem 4frati ai decedatei.Au vandut in oras cate o proprietate fiecare si au cumparat teren si au construit o casa impreuna. In aprilie 2012 noi ,cei 4 frati ai defunctei am facut la notar o declaratie autentificata de acceptare in mod expres a succesiunii. Nu am deschis succesiunea dupa aceasta data.
In luna septembrie 2013 cumnatul (sotul sorei mele)a decedat. El are ca mostenitori o matusa si veri.
As vrea sa stiu cum se imparte acum mostenirea ce acte ne trebuie pentru a deschide succesiunea. noi ,fratii defunctei nu avem decat o copie a certificatului de deces .
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gavril , Consultant credite si finantari 20:37, 26 August 2013
Vorbim de doua mosteniri: una dupa moartea surorii, unde aveti calitatea de mostenitori legali si cea de-a doua, a cumnatului, unde nu mai aveti niciun drept.
Pentru a se imparti averea ramasa dupa moarea surorii si a sotului ei, e necesar sa solicitati eliberarea Anexei 24 de la Primarie, unde vor fi trecute atat bunurile ramase cat si mostenitorii. Cu acest act va prezentati la notar, ii spuneti ca, intre timp, a decedat si cumnatul, si notatul va sti cum sa solutioneze cazul.
Din bunurile comune ale surorii si sotului, la decesul surorii dvs, masa succesorala era 1/2 din toate bunurile mobile si imobile comune ale sotilor existente in patrimoniu la data decesului acesteia (cu exceptia mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor, de care beneficiaza doar sotul supravietuitor).

Aceasta jumatate din bunuri , care reprezinta masa succesorala in urma defunctei, sora dvs., se imparte in urmatoarele cote: 1/2 din 1/2 pt sotul supravietuitor si 1/2 din 1/2 pentru toti cei 4 frati, in calitate de colaterali privilegiati.

Prin urmare, din intregul averii comune, sotul supavietuitor devine proprietar pe 3/4, iar voi, cei 4 frati proprietari, impreuna, pe 1/4 din averea comuna a sotilor, existenta la data decesului surorii dvs..

In urma decesului cumnatului dvs., masa succesorala ramasa in urma lui merge pe mostenitorii sai. (aceasta masa cuprinde 3/4 din averea comuna cu sotia sa + bunuri proprii, la care dvs nu aveti drept, ci doar mostenitorii defunctului).

In concluzie, dvs. impreuna cu ceilalti 3 frati aveti dreptul legal la un sfert din averea comuna existenta la data decesului surorii dvs. (nu la averea existenta la decesul cumnatului)

Extras din Codul civil:
Art. 963. – (1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.

Art. 964. – (1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.

Art. 972. – (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.

Art. 974. – Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit art.972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

Pentru a deschide succesiunea in urma decesului surorii dvs. aveti nevoie de certificatul ei de deces si anexa 24 completata de primarie. Va adresati unui notar, ii expuneti situatia, ii dati toate informatiile si datele de care dispuneti si notarul va face demersurile necesare pentru a cita toate partile la succesiunea deschisa. (atentie, succesiunea se deschide la un notar de pe raza ultimului domiciliu al defunctei, sora dvs.).
Puteti de asemenea sa va adresati si instantei de pe raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctei, pentru deschiderea succesiunii, nu inante de a participa la sedinta de informare privind medierea si inante de a obtine o incheiere de la notar de verificare a registrelor speciale succesorale. Asta in cazul in care nu reusiti sa va intelegeti pe cale amiabila cu ceilalti mostenitori.
Un acord de imparteala amiabila cu ceilalti mostenitori, il puteti face si prin intermediul unui mediator, scutind astfel timp, stres si bineinteles bani. Fiind vorba si de bunuri imobile, acordul incheiat va trebui autentificat de notar sau il prezentati in instanta pentru ca aceasta sa dea o hotarare care sa consfinteasca tranzactia pe cale amiabila.Asta in functie de decizia dvs. unde anume deschideti succesiunea, la notar sau in instanta.

Sper ca am reusit sa va lamuresc o parte din aspecte.

Mult succes!
Multumesc pentru raspuns, dar mai am o intrbare:
daca sotul in timpul casatoriei a primit mostenire o proprietate ,vanzand-o dupa decesul surorii mele suma obtinuta din vanzare in care parte a mostenirii intra?
Multumesc inca odata pentru promptitudine.
conform art.31 din Codul familiei prevede că ”Bunurile dobândite în timpul căsătoriei prin moștenire, legat sau donație, aparțin soțului care le-a moștenit, numai dacă dispunătorul a prevăzut că ele sunt comune” Deci în cazul dvs.proprietatea moștenită de soțul surorii dvs. aparține acestuia dacă cel care i-a dat moștenirea nu a menționat faptul că este un bun comun cu sora dvs. și dacă nu a menționat acest lucru moștenesc doar rudele lui
Buna ziua,
va rog sa-mi raspundeti la o intrbare: daca la data achizionarii terenului si inscriarea la cadastru a locuintei construite pe acest teren sora si cumnatul meu nu erau casatoriti legal,actele fiind intocmite pe numele de fata al surorii mele50%-50%cu concubinul pe atunci apoi sot. cum se face in acest caz succesiunea?
Multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)