avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune pentru o suma de bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune pentru o suma de bani

Buna seara,
Mama mea a murit acum 5 ani, nu am facut taxa pt ca nu ne-a interesat acest lucru. Dupa vreo 3 ani am fost sunati de la banca, cum ca ar avea o pensie privata iar noi,mostenitorii ii putem scoate. Acum urmeaza intrebarile:
1. Pot face taxa de succesiune doar pt suma de bani?
2. Daca ea avea casa pe numele ei iar tata apartamentul, trebuie sa fie impozitul si taxele platite pe ambele domicilii sau doar pe ce detinea ea?
3. Cam care este aproximativ suma care trebuie data notarului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 19:57, 28 Octombrie 2019
Toate aceste informații le veți obține de la notarul care instrumentează dezbaterea succesiunii, inclusiv taxele notariale și onorariul notarului public.
Foarte rau ca nu v-a interesat. Acum va trebui sa achitati catre stat si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
1. Da, puteti
2. Casa era pe numele mamei, dar nu a fost dobandita in timpul casatoriei?
3. Acest aspect in discutati direct la notariat.
Puteti dezbate partial succesiunea, doar cu privire la o suma de bani, inclusa in masa succesorala .( aveti in vedere , insa, ca acceptarea succesiunii este una totala, vizeaza intreaga mostenire, intregul patrimoniu al defunctului ).

Ulterior , se poate proceda la dezbaterea succesorala suplimentara, incluzand in masa succesorala alte bunuri.

Partajarea poate fi realizata oricand, pe cale notariala, cand exista un deplin acord intre comostenitori, ori pe cale judiciara, daca exista disensiuni.

Partajarea poate fi totala, vizand toate bunurile defunctului, ori partiala, mentinandu-se, asadar, partial starea de indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Nadia M Nadia M Bună ziua! Dacă decedatul are mai multe bunuri pe nume, eu pot sa fac succesiunea pe un singur bun? Vă mulțumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbatuta andraalexandra andraalexandra Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la o taxa de succesiune. bunica mea a murit acum 3 ani, iar in urma ei nu s-a facut taxa de ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament cosmin311 cosmin311 Acum o saptamana a murit mama. Apartamentul cu 2 camere in care stau este al mamei adica e trecut pe numele ei inainte de casatorie. Tata a divortat de mama de ... (vezi toată discuția)