avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune apartament

Acum o saptamana a murit mama. Apartamentul cu 2 camere in care stau este al mamei adica e trecut pe numele ei inainte de casatorie. Tata a divortat de mama de multi ani cam 10 ani si nu au facut partajul. Mai am un frate vitreg care are 40 de ani.
Cum se face succesiunea ? am inteles ca trebuie sa fac in minim 6 luni si ca ma costa 2.000 de lei. Mama inainte sa moara a zis ca vroia sa faca contract de vanzare cumparare pe numele meu. Am vorbit cu fratele meu si a zis ca renunta la partea lui si ca va da semantura.
Cum as putea sa fac ca sa fie direct pe numele meu ?
Multumesc!
Succesiunea o puteti dezbate oricand, dupa trecerea a doi ani de la deces platiti impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale, daca nu dezbateti succesiunea, iar in termen de 1 an de zile puteti sa va exercitati termenul de optiune succesorala, adica sa acceptati sau sa renuntati la succesiunea mamei prin declaratie autentica la notar.
La cat se ridica taxele nu stim pt ca se calculeaza la valoarea masei succesorale, exista o grila de expertiza imobiliara pt uzul notarilor unde se gasesc imobilele pe strazi, zone,localitati, an de construire, etaj ........cel mai ine este sa consultati un notar.
In ceea ce priveste competenta notarului in a dezbate succesiunea, este competent notarul de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Daca fratele dvs doreste sa renunte la succesiunea dupa mama trebuie sa dea o declaratie la notar de renuntare inauntrul termenului de 1 an scurs de la deces. Insa el renunta la intraga succesiune a mamei , nu numai la apartament.
Deci fratele meu trebuie sa faca o declaratie la notar in care sa specifice ca renunta la succesiune pana 1 an de zile trebuie sa faca asta ?
Intreaga succesiune se refera si la alte bunuri in afara de apartament ?
Multumesc!
Masa succesorala se refera la toate bunurile care apartin defunctei.
Da, declaratia de renuntare se face in termen de 1 an de la deces.
Am inteles si daca fratele meu nu face intr-un an de zile aceea declaratie se complica treaba?adica trebuie sa ma judec cu el pentru a imparti apartamentul?
nu neaparat. daca intelege sa nu aibe nicio pretentie nu.

Alte discuții în legătură

Se poate renunta la mostenire, daca ai dobandit deja certificat de mostenitor? monis70 monis70 Buna ziua, Socrul meu are împreună cu fratele său, certificat de moștenitor, eliberat în anul 1992 după decesul tatălui. Mama socrului a decedat în ... (vezi toată discuția)
Actiune succesorala Geoblanaru Geoblanaru Buna ziua.Intentionez sa deschid o actiune succesorala pentru dobandirea terenului si casei tatalui meu decedat cu mai bine de 10 ani in urma,astfel am vorbit ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)