avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune apartament

Acum o saptamana a murit mama. Apartamentul cu 2 camere in care stau este al mamei adica e trecut pe numele ei inainte de casatorie. Tata a divortat de mama de multi ani cam 10 ani si nu au facut partajul. Mai am un frate vitreg care are 40 de ani.
Cum se face succesiunea ? am inteles ca trebuie sa fac in minim 6 luni si ca ma costa 2.000 de lei. Mama inainte sa moara a zis ca vroia sa faca contract de vanzare cumparare pe numele meu. Am vorbit cu fratele meu si a zis ca renunta la partea lui si ca va da semantura.
Cum as putea sa fac ca sa fie direct pe numele meu ?
Multumesc!
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).

Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.

Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).

Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.

Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .

Intrebati la mai multi notari cat va costa deoarece costurile pot fi diferite.

Mergeti la notar cu actele ca sa va lamuriti.
Daca vor exista probleme cu alti mostenitori se poate ajunge la instanta dar vedeti mai intai ce spune notarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate renunta la mostenire, daca ai dobandit deja certificat de mostenitor? monis70 monis70 Buna ziua, Socrul meu are împreună cu fratele său, certificat de moștenitor, eliberat în anul 1992 după decesul tatălui. Mama socrului a decedat în ... (vezi toată discuția)
Actiune succesorala Geoblanaru Geoblanaru Buna ziua.Intentionez sa deschid o actiune succesorala pentru dobandirea terenului si casei tatalui meu decedat cu mai bine de 10 ani in urma,astfel am vorbit ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)