avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate renunta la mostenire, daca ai dobandit deja ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate renunta la mostenire, daca ai dobandit deja certificat de mostenitor?

Buna ziua,
Socrul meu are împreună cu fratele său, certificat de moștenitor, eliberat în anul 1992 după decesul tatălui. Mama socrului a decedat în 1986 și după dânsa nu s-a făcut succesiunea.
În anul 1992, socrul s-a mutat în casa părintească și a locuit neîntrerupt acolo, plătind impozitele aferente și aducând îmbunatățiri casei.
Acum s-a înțeles cu fratele său să îi rămână casa și terenul deoarece fratele nu mai dorește să aibă nimic de acolo.
Se mai poate face un act de renunțare la moștenire după atâția ani?
Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună.
Renunțarea la succesiune, dacă ea a fost acceptată, se putea face tot în același termen - de 6 luni (acum este de 1 an). Prin urmare, acum nu mai poate renunța.după atâția ani.
monis70 a scris:

Acum s-a înțeles cu fratele său să îi rămână casa și terenul deoarece fratele nu mai dorește să aibă nimic de acolo.


Daca aceasta le este intelegerea, atunci sa mearga la notar sa faca un act de partaj. (dupa ce dezbat si sucesiunea mamei).
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri.
Se poate face totusi un act de vanzare cumparare cu o valoare apropiata de preturile din zona noastra pentru jumatatea fratelui. Credeti ca ar fi mai bine asa?
La notarul la care a fost socrul solutia gasita era acest act simplu de renuntare si apoi continuarea cu actele de intabulare pe numele socrului meu. Daca se renunta si se merge mai departe, copii fratelui pot apoi contesta renuntarea?
Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.





Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar mihaela_1968 mihaela_1968 A mai ramas valabil ca succesiunea se face la notar, daca fratii se inteleg, in urma decesului parintilor? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune betoven betoven Cum sa poate dezbate succesiunea , daca unu dintre frati trage de timp.? Multumesc mult (vezi toată discuția)
Succesiune rami33 rami33 Buna ziua, ma puteti ajuta cu un sfat pentru urmatoarea situatie: bunicii mamei au decedat, succesiunea nu a fost facuta intrucat ceilalti doi frati nu doresc ... (vezi toată discuția)