avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este obligatorie evaluarea bunurilor supuse partajului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este obligatorie evaluarea bunurilor supuse partajului succesoral?

Doresc sa introduc o actiune de sistare a indiviziunii succesorale si constarea calitatii de mostenitor iar in ea sa trec bunurile imobile ale defunctului. Trebuie sa mentionez valoarea lor de circulatie sau pot sa pun un pret mai mic? Intre mostenitori exista intelegere insa valoarea mare a imobilelor determina o taxa judiciara mare. Este indispensabila masura de evaluare a bunurilor de catre un expert ceruta de instanta? Aveti idee cat costa evaluarea de catre un expert? Am inteles ca instanta detine un tabel cu preturile minime ale imobilelor comunicat de notari. Multumesc,
Cel mai recent răspuns: mioara2012 , utilizator 08:18, 13 Iunie 2014
Pentru introducerea actiunii puteti face o evaluare provizorie a masei succesorale, insa aceasta trebuie sa nu fie derizorie, evaluare care este evident una provizorie si timbrajul achitat de dvs.fiind unul de asemenea provizoriu.Ulterior, este evident ca bunurile din masa succesorale vor trebui evaluate din 2 motive, unul este aplicarea taxei de timbru, care atentie ! este de 3% pentru stabilirea masei succesorale plus 3% pentru partajarea averii succesorale, si 50 lei pentru stabilirea calitatii fiecarui mostenitor si cel de-a doilea motiv ,pentru a se stabili valoric cotele ce revin comostenitorilor, acestea urmand a fi impartite in loturi spre atribuire.
Onorariul pentru expertiza constructor este stabilita de instanta in functie de mai multe criterii, un pret estimativ fiind unul de 1500 lei.
nu aveti cum sa ocoliti expertiza. am si cazuri in care taxa pt expertiza a fost numai de 500 de lei. depinde de bunurile care urmeaza a fi expertizate.
trebuie sa le declarati estimativ o valoare.
La cererea principala pot sa atases si un raport al unui expert evaluator?
nu vi sa cere sa faceti o expertiza inainte de proces.
dvs trebuie doar sa estimati valoarea, ulterior in cadrul procesului, ca proba va fi facuta si expertiza care oricum va stabili valoarea bunurilor.
Buna ziua!
" 3% pentru stabilirea masei succesorale plus 3% pentru partajarea averii succesorale"?
Vreti sa spuneti ca pentru a intra in posesia unei mosteniri, trebuie sa platim 6% din valoarea masei succesorale plus expertiza plus alte acareturi...?
Urmeaza sa fac si eu acest demers. Insa, nestiind daca voi ajunge la un rezultat cu ceilalti mostenitori, intentionam sa ma duc in instanta. Vreau insa sa va intreb daca, in situatia in care ma duc catre notar, voi plati tot 6% plus onorariu sau mai putin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru dezbatere succesiune/partaj succesoral pe cale judecatoreasca Cristian123c Cristian123c Unul dintre succesibili nu se prezinta la notar pt. dezbaterea succesorala.Se poate cere in instanta doar dezbaterea succesiunii fara partaj succesoral? Ce ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj sau de iesire din indiviziune? lotuss lotuss buna seara,detin impreuna cu fratele meu,dupa decesul tatalui ns.,50% dintro garsoniera;ceilalti 50% apartin matusei mele. deoarece fiica matusei locuieste in ... (vezi toată discuția)
Succesiune ana cata ana cata in cadrul unei sucesiuni in care se doreste efectuarea unei tranzactii,cum se va calcula taxa de timbru ? am inteles ca se depune o taxa initiala de 19 ron ... (vezi toată discuția)