avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire.Partaj intre 2 mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire.Partaj intre 2 mostenitori

In speta la mostenire sunt 2 mastenitori,care nu s-au inteles asupra impartirii masei succesorale.Unul a deschis actiune de partaj in instanta.In acest caz, cel care a deschis actiunea, trebuie sa plateasca taxa de timbru sau mostenire, pentru toata mostenirea sau numai pentru partea ce ii revine ?
Cel mai recent răspuns: Marcello , utilizator 21:29, 14 Decembrie 2012
Partajul judiciar al bunurilor se poate realiza prin invoiala sau prin hotarare judecatoreasca.
In conformitate cu legislatia in vigoare, cererile de partaj se taxeaza (taxa judiciara de timbru) cu o suma corespunzatoare unui procent de 3% din valoarea masei partajabile.
De asemenea, cel care contesta cota celeilalte parti, va plati o taxa judiciara de timbru calculata la valoarea contestata.
Determinarea taxei judiciare de timbru se face de catre Instanta de judecata.
Impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare la aceeasi instanta, in termen de 3 zile.
Este important de retinut faptul ca taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, in functie de valoarea estimata de catre partea care introduce cererea de partaj.
Daca valoarea estimata a masei partajabile este contestata de partea adversa sau daca instanta o considera ca fiind derizorie, masa partajabila urmeaza sa fie evaluata, iar cel care a introdus actiunea (precum si cel care contesta cota celuilalt, daca este cazul) urmeaza sa completeze taxa de timbru judiciar cu sumele corespunzatoare.

Acţiunile şi cererile neevaluabile în bani se taxează astfel:
stabilirea calitatii de mostenitor: 50 lei/mostenitor
stabilirea masei succesorale: 3% la valoarea masei succesorale;
cereri de raport: 3% la valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
cereri de reductiune a liberalitatilor: 3% la valoarea rezervei care urmeaza a fi reintregita prin reductiunea liberalitatilor;
cereri de partaj: 3% la valoarea masei partajabile.
Multumesc.Am inteles.Nelamurirea este,cel care deschide actiunea de partaj,plateste avocatul,expertul,taxa de timbru,toate cheltuielile aferente acestei actiuni.Poate recupera jumatate din acestea, de la celalalt mostenitor sau nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune in justitie 1dragon6 1dragon6 Referitor la mostenirea parinteasca sint sigur ca sora va refuza intelegerea amiabila ceea ce exclude solutia succesiunii pe cale notariala. In schimbul ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru mama l-a chemat in instanta pe... free_your_mind free_your_mind Taxa judiciara de timbru Mama l-a chemat in instanta pe fratele ei, in vederea realizarii partajului succesoral, dupa bunicul matern. Vrem sa stim care este ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru dezbatere succesiune/partaj succesoral pe cale judecatoreasca Cristian123c Cristian123c Unul dintre succesibili nu se prezinta la notar pt. dezbaterea succesorala.Se poate cere in instanta doar dezbaterea succesiunii fara partaj succesoral? Ce ... (vezi toată discuția)