avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Certificare bilant
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Certificare bilant

buna ziua!
unde gasesc temeiul legal pentru certificare bilantului de catre un membru ceccar?
va multumesc frumos!
Buna ziua. Daca tot este acest topic in discutie, cum se interpreteaza " alte persoane imputernicite conform legii" si care pot fi acestea ? Legiuitorul nu stiu ce interes a avut a introduce aceasta propozitie dar este interpretabila din punctul de vedere al multor experti si economisti deopotriva tocmai prin faptul ca nu este explicit.
flbarbulescu a scris:

Buna ziua. Daca tot este acest topic in discutie, cum se interpreteaza " alte persoane imputernicite conform legii" si care pot fi acestea ? Legiuitorul nu stiu ce interes a avut a introduce aceasta propozitie dar este interpretabila din punctul de vedere al multor experti si economisti deopotriva tocmai prin faptul ca nu este explicit.

OMEF 1958 / 2008 spune astfel:

Raportarile contabile la 30 iunie 2008 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele acestora in clar. Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile la 30 iunie 2008 se completeaza astfel:
- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Deci persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director sau contabil sef.
Bogdan, daca te referi la situatiile financiare ale sem. I, nu cred ca trebuie expert. Legea se refera la situatiile financiare anuale.
Legea se refera la orice situatie financiara, adica bilant semestrial sau anual. Asa cum de la anul legea ne obliga ca declaratia de impozit pe profit (101) sa fie semnata de un consultant fiscal (adica inscris in camera consultantilor fiscali), asa ne obliga sa avem situatiile financiare certificate de o pers care sa-si ia raspunderea: director economic, contabil - sef, care sunt obligati sa aiba studii superioare in contabilitate (cum e si normal, zic eu) sau persoana fizica sau juridica atestata de CECCAR. Asa se justifica taxele de milioane luate de CECCAR & Co.
irina petcu a scris:

Bogdan, daca te referi la situatiile financiare ale sem. I, nu cred ca trebuie expert. Legea se refera la situatiile financiare anuale.

A se vedea OMEF 1958/2008 - este obligatoriu semnarea unui expert membru CECCAR, contabil sef, deirector economic sau alta persoana imputernicita.

Alte discuții în legătură

Semnaturi autorizate pt bilanturile la decembrie 2009 Goanga Goanga Va rog sa-mi dati mai multe informatii din tara privind urm. problema : sunt PFA contabil autorizat, membru al CECCAR cu cotizatia la zi. Cu toate acestea, ... (vezi toată discuția)
Meseria de contabil = discriminare?! CONTECS EXPERT TOTAL SRL CONTECS EXPERT TOTAL SRL Buna ziua, As vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: As vreau sa stiu daca ma pot ocupa pe firma mea pur si simplu de contabilitate si pregatire ... (vezi toată discuția)
Pfa contabilitate pentru societati comerciale cu cifra de afaceri mai mica de 35000 euro A n d y A n d y Buna ziua, un PFA cu cod caen de contabilitate, care nu este membru CECCAR, prin contract poate tine contabilitatea si sema situatiile financiare pentru ... (vezi toată discuția)