avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta

Cum sa aflu ce pensie o sa am ? Am lucrat 43 ani, in prezent am depus dosarul de pensionare la limita de varsta. Pot alege o anumita perioada de salarizare la calcularea pensiei / Eu lucrez la o institutie de stat si in prezent am salariul diminuat cf. legii. Ce salariu si ce perioada se ia in calcul ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:49, 27 Mai 2011
Daca cititi Legea pensiilor nr. 263/2010 si normele de aplicare, veti afla ca lunar, si apoi anual, se calculeaza un punctaj pentru determinarea pensiei. Calculul pensiei se face in functie de punctajul mediu anual.

Punctajul lunar se determina prin raportarea câştigului salarial brut lunar la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Punctajul anual care se obtine prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare.
Punctajul mediu anual, adica cel in functie de care vi se va calcula pensia, reprezinta numărul de puncte realizate dvs. in calitate de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării.
Trandafira a scris:
Cum sa aflu ce pensie o sa am ? Am lucrat 43 ani, in prezent am depus dosarul de pensionare la limita de varsta.

Nu puteti afla cuantumul exact. Modul teoretic de determinare a punctajului mediu anual l-a scris, mai sus, Arel. Practic, insa, se utilizeaza o aplicatie informatica.

Trandafira a scris:
Pot alege o anumita perioada de salarizare la calcularea pensiei.

Nu puteti alege o anumita perioada de salarizare. Asa se determina cuantumul pensiei cand era in vigoare Legea nr. 3/1977, abrogata de la 1 aprilie 2001. Incepand cu 1 aprilie 2001 se valorifica toate perioadele lucrate si toate veniturile si sporurile cu caracter permanent.

Trandafira a scris:
Eu lucrez la o institutie de stat si in prezent am salariul diminuat cf. legii. Ce salariu si ce perioada se ia in calcul ?

Salariile au fost diminuate anul trecut, potrivit Legii nr. 118/2010. Pentru acea perioada va fi valorificat salariul diminuat, intrucat pentru acesta a fost retinuta si virata contributia de asigurari sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj pana in 1991 rududoo rududoo 1. Pana in ce an se calculeaza punctajul pentru pensia suplimentara ? pana in 2001? 2. Conform legii 263 pentru calculul punctajului se foloseste ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie -punctaj lunar coraliana coraliana X-(X-( Va rog sa-mi spuneti, la calculul pensiei , pentru stabilirea punctajului lunar care salarii se iau in calcul si la ce se raporteaza? De ex a ... (vezi toată discuția)
Alegerea perioadei de contributie pentru calculul pensiei la limita de varsta Parvuv Parvuv -Pentru pensionarii civili, se poate alege o perioada de cateva luni sau ani, pentru calculul pensiei pentru limita de varsta? Care este procedura (cand si ... (vezi toată discuția)