avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... preluare intretinere persoana in varsta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

preluare intretinere persoana in varsta

Buna ziua! solicit lamuriri cu privire la luarea in intretinere a unei persoane in varsta, la solicitarea acestuia. Persoana este divortata de 30 de ani, are un copil rezultat din aceasta casatorie insa, din motive ce privesc relatiile de familie, intre tata si copil, relatiile sunt ca si inexistente.Intrucat persoana este suferinda, locuind singura si neavand alte posibilitati de a fi intretinut de alte rude ( cu care nu a relationat ), doreste sa incheie un conbtract de intetinere, cu clauze precise, fiind hotarat sa procedeze la o dezmostenire a copilului sau. Intr-o atare situatie, rog a-mi preciza, succint, care ar fi pasii de urmat, care sunt sfaturile dumneavoastra si ce cai trebuie urmate astfel incat sa nu se ajunga ulterior la vreo rezilire de contract. De fapt, ce trebuie sa contina acest contract de intetinere ( intretinerea urmeaza cursul pana la decesul persoanei in cauza). Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: valitinu , utilizator 08:48, 29 Mai 2011
In raport de interesul comun,una dintre variante ar fi donatie cu drept de habitatie viagera
puneti-va de acord in ce fel veti presta intretinere (ii faceti mancare, il duceti le medic, ii asigurati medicatia, il ajutati in gospodarie, etc), vedeti ce pretentii are.. si toate astea se mentioneaza in contract, trebuie sa fie cat de clar se poate, sa nu dea curs unor interpretari ulterioare.
in caz ca nu veti mai respecta aceste clauze, intretinutul poate obtine rezilierea contractului. in acest caz, tot ce ati prestat a fost in van.
goe_07 a scris:

In raport de interesul comun,una dintre variante ar fi donatie cu drept de habitatie viagera

Abitatia viagera nu-i asigura obligatia de intretinere persoanei care instraineaza imobilul. Din moment ce va luati raspunderea sa aveti grija de acea persoana si vreti sa incheiati un contract cat mai sigur, o solutie ar fi contract de vanzare cumparare cu drept de abitatie viagera (dreptul de a locui in imobil) si obligatia de intretinere, urmand a fi mentionate cat mai riguros obligatiile dvs. (hrana, plata utilitatilor, medicamente si asistenta medicala, in caz de nevoie, pe cheltuiala dvs., plata cheltuielilor de inmormantare... astea, ca un exemplu). Spre deosebire de contractul de intretinere, in contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere se mentioneaza ca pretul imobilului este constituit dintr-o suma de bani, care se plateste la data incheierii contractului, plus obligatia de inretinere pana la decesul persoanei. Ca o masura in plus, fata de eventuali contestatari, sa aveti o adeverinta de la medicul psihiatru ca persoana se afla in deplinatatea facultatilor mintale si sa solicitati la Autoritatea Tutelara ca la incheierea actului sa participe un reprezentant al acestei institutii. Succes!!
asa cum a spus si @narcisa_salbatica, asa am procedat si eu: vanzare cumparare!
cu uzufruct viager si nu am avut nici o problema, e cea mai sigura cale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)
Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil Nico Trupoiu Nico Trupoiu Buna seara,sunt intr-o situatie complicata.Am act de vanzare-cumparare pe casa socrilor mei.In acest moment mai traieste doar soacra mea care are ... (vezi toată discuția)