avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proprietate camera lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proprietate camera lift

Buna ziua!

Suntem o Asociatie de Proprietari nou infiintata, dar ni se creeaza mari neajunsuri din partea dezvoltatorilor care doresc o asociatie comuna pe intreg complexul, sub administrarea lor. Problema de fata este urmatoarea:

Noi am incheiat contract cu o firma care se ocupa de intretinerea ascensorului, dar camera tehnica a ascensorului se afla la subsol, acolo unde dezvoltatorul a avut grija ca, in urma contractelor de vanzare-cumparare, sa isi asigure proprietatea subsolului( practic nu ne-a vandut subsolul si si-a dezvoltat el afaceri personale in acest spatiu). Problema este ca dezvoltatorul nu ne ofera acces neconditionat la camera tehnica a ascensorului (are inclusiv o alta cheie de la camera tehnica a liftului si suspectam ca firma care i-a montat ascensoarele pe intreg complexul ne saboteaza ascensorul pentru ca am refuzat sa semnam contractul de intretinere cu dumnealor). De asemenea, a depozitat tot felul de lucruri in camera tehnica. Noi am fost sfatuiti sa le facem o somatie prin posta prin care sa le cerem exclusivitate la acea camera care ne apartine, precum si sa ii notificam sa scoata toate lucrurile care nu au legatura cu ascensorul, din acea camera. Intrebarea mea: Care este Legea si Articolul in baza carora putem sa le trimitem aceasta notificare/somatie? ce lege il obliga pe dezvoltator sa ne predea acea camera tehnica a ascensorului, care am inteles ca apartine de drept Asociatiei de Proprietari a blocului in cauza?
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
florynro4, utilizator
Spuneaţi că dezvoltatorul este proprietarul subsolului. Mai târziu, spuneaţi că acea cameră vă aparţine.
Primul pas este să vă clarificaţi situaţia proprietăţilor comune. Abia după ce sunteţi proprietari pe acea cameră puteţi soma pe cineva s-o părăsească, sau să vă ofere accesul.
Dacă accesul la ascensor (partea tehnică) nu se poate face decât prin acea cameră, puteţi notifica proprietarul actual, nicidecum soma. În acea notificare puteţi să-l rugaţi să vă ofere accesul în acea locaţie. La un răspuns negativ, vă puteţi îndrepta împotriva sa invocând dreptul de servitute (sarcina impusa asupra unui imobil pentru uzul si utilitatea unui imobil având un alt proprieta)

Aceasta e problema. Am inteles (de la oameni neavizati), ca atata timp cat ascensorul este al nostru, camera tehnica a ascensorului ne apartine (adica e un fel de cuiul lui pepelea in proprietatea dezvoltatorului) si ca el este obligat de cadrul legal sa ne-o predea si sa nu aiba niciun drept asupra acelei camere. Doar ca noi nu stim CARE ESTE ACEA LEGE CARE REGLEMENTEAZA ACEST TIP DE PROBLEME. Dilema noastra este: In conditiile in care dezvoltatorul este proprietar pe tot subsolul, conform legii, camera aceea tehnica ne apartine sau nu? din cate am inteles, acea camera este parte integranta din instalatia ascensorului CARE NE APARTINE! Daca ne-ati putea ajuta cu o trimitere la o lege care ne poate lamuri situatia am fi foarte recunoscatori.


Valentinian a scris:

Spuneaţi că dezvoltatorul este proprietarul subsolului. Mai târziu, spuneaţi că acea cameră vă aparţine.
Primul pas este să vă clarificaţi situaţia proprietăţilor comune. Abia după ce sunteţi proprietari pe acea cameră puteţi soma pe cineva s-o părăsească, sau să vă ofere accesul.


acest lucru este foarte greu, deoarece dezvoltatorul refuza sa ne puna la dispozitie si cartea imobilului. noi am ajuns la concluzia ca subsolul ii apartine abia dupa infiintarea asociatiei, cand am vazut ca suma cotelor parte indivize ale tuturor apartamentelor este mai mica de jumatate din 100% (si, desigur, de faptul ca inca de la inceput a avut deschise afaceri acolo).
Atata timp cat ascensorul este in proprietatea comuna a proprietarilor din asociatia dv. si casa liftului, inclusiv camera motorului liftului apartine de aceasta proprietate comuna.
Legea este aceea dupa care v-ati infiintat, 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, precum si HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii.

De asemenea, la infiintarea asociatiei ati semnat cu totii, proprietarii din condominiu, un acord de asociere unde descrieti proprietatea comuna. Ar fi bine sa consultati si acest document.
Oricum, eu cred ca intr-un proces in instanta veti castiga dreptul de proprietate asupra acestei camere a liftului pentru ca altfel nu e posibila intretinerea lui, iar de obligat dezvoltatorul sa apartineti de o asociatie sau sa va impuna un anumit prestator este impotriva logicii proprietatii.

Deci este obligat sa va lase dreptul de a ajunge la camera liftului.....sau va fi obligat.

Orientati-va dupa art.44 din HG 1588/2007 care spune:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
elga50, moderator
Cartea de imobil nu are nicio treabă cu proprietatea comună. Acolo sunt notate persoanele care locuiesc sau tranzitează blocul, şi dacă nu mă înşel Poliţia vă poate elibera una.

Cea mai simplă şi ieftină soluţie ar fi la momentul actual să cereţi ajutor administraţiei locale

Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, hotarare nr. 1588/2007
Art. 57
Consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si ale sectoarelor municipiului Bucuresti organizeaza compartimente specializate in scopul sprijinirii proprietarilor pentru infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si pentru realizarea scopurilor si sarcinilor ce le revin in administrarea imobilelor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Compartimentele specializate infiintate in cadrul autoritatilor administratiei publice locale au in componenta specialisti in domeniul financiar-contabil, tehnic, juridic, al legislatiei muncii si a raporturilor de munca.
In numele tuturor locatarilor, va multumesc pentru sprijin. Gasesc utile sfaturile dumneavoastra. Daca mai crede cineva ca are o completare sau adaugare care ne-ar putea fi utila, vom urmari in continuare forumul cu mare interes

Alte discuții în legătură

Camera tehnica JohnBad JohnBad Sunt președintele unei asociații de proprietari relativ nou înființată. Imobilul este şi acesta nou (aprox. 2 ani). Asociația a fost înființată cu ... (vezi toată discuția)
Reparatii lift BX BX Ce pasi ar trebui urmati pentru a solicita (in calitate de proprietar) unei asociatii sa reparat liftul ? Proprietarii membri ai asociatiei sunt de genul ... (vezi toată discuția)
Plata liftului robert200534 robert200534 BUNA ZIUA.DORESC SA VA PUN O INTREBARE.SUNT UN LOCATAR AL UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI,SI LOCUIESC LA PARTERUL IMOBILULUI.INTREBAREA MEA ESTE :DACA ESTE LEGAL ... (vezi toată discuția)