avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camera tehnica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camera tehnica

Sunt președintele unei asociații de proprietari relativ nou înființată. Imobilul este şi acesta nou (aprox. 2 ani). Asociația a fost înființată cu sediul într-unul dintre apartamente (al președintelui), imobilul neavând, conform spuselor dezvoltatorului, un spațiu adecvat desfășurării unei astfel de activităţi. În schimb, imobilul deține la subsol boxe pe care dezvoltatorul le vinde chiar şi unor persoane ce nu dețin o proprietate locuibilă în imobil. Imobilul nu are în componenţă lift sau centrală termică comună care să justifice prezenţa unei camere tehnice dar această cameră tehnică este menţionată în toate contractele de vânzare-cumpărare ale proprietarilor de locuinţe. Întrebarea mea este putem acţiona în judecată dezvoltatorul pentru a ceda o boxă drept cameră tehnică în care să-şi aibă sediul asociaţia de proprietari?
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
JohnBad, utilizator
Cel mai recent răspuns: JohnBad , utilizator 12:21, 2 Aprilie 2019
Stimate domn,
In blocurile cele vechi, vechea orinduire cu chiu cu vai a prevazut cate o camera cu functia de "uscator" comun sau altele mai mici pe post de colectoare de gunoi menajer, unde asociatiile si-au mai incropit cate un mic spatiu unde functioneaza - adica sa nu faca incasari si calcule "pe genunchi". Ce sa mai zic de o camaruta pentru ingrijitorul cladirii, cu o dotare minimala - o chiuveta, un WC, un mic vestiar si locul unde-si tine "sculele"...
In tipurile recente, domnii dezvoltatori in goana lor salbatica dupa castig, nu au mai prevazut nimic din toate acestea, ba, asa cum spuneti dvs. boxele acestea care fiinteaza pe spatiul comun al blocului, dar va pune sa le achitati separat, ba cum ati spus, pot sa le vanda si altor doritori care nu au locuinte in bloc. La acestia din urma cum le calculezi intretinerea?
Toate acestea se fac deoarece, se pare ca legislatia le permite. Cum adica, domnul dezvoltator construeste o boxa in blocul nostru - proprietate personala si nici macar nu ma informeaza de acest lucru. Este ca si cum eu m-as duce sa construiec o "buda" in curtea lui (omu' sta la vila, nu?) si nici macar nu l-as intreba daca-mi da voie, ce sa mai zic de accept - cred ca intelegeti ce vreau sa spun. Adica boxele lui ar fi putut fi construite daca nu exista blocul? Aici este problema. Cineva le da autorizatie de construire (dupa verificari si rasverificarui ale proiectelor, bla-bla-bla) si dumnealui face ce vrea cu spatiile dvs. comune.
Acum - pen'ca discutii au mai fost - ce sa va zic? Sunteti oameni tineri, mergeti si va bateti pentru drepturile dvs. Eu nu as putea concepe ca acele boxe/spatii sau cum s-or chema ele, sa se vanda separat. Dar, in momentul in care vi s-a facut oferta locuintei, trebuia sa fi fost deja in tema pe ce dati banii si ce accesorii mai are. Acum mi se pare cam tarziu sa dati in judecata dezvoltatorul daca oferta initiala a fost locuinta cu boxa (mai scump) sau fara boxa (mai ieftin).
Acelasi lucru putem discuta despre locurile de parcare - pentru ca topicuri au fost si pe aceasta tema.
Eu zic sa va intelegeti cu dezvoltatorul, eventual achizitionati un asemenea spatiu, treceti-l in proprietatea comuna (pe cota-parte indiviza de proprietate) dotati-l corespunzator si care va fi folosit doar ca sediul as. proprietari (birou) for ever.
E o poveste mai lungă cu boxele, Imobilul a primit de fapt aprobare pentru birouri la subsol că să nu mai menționez că nu este nicăieri trecut termenul "locuințe colective".... Bănuiesc că "birourile" ar fi avut nevoie de o cameră tehnică, nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnu' John,
Dvs. puteti sa-mi spuneti ca dl. dezvoltator a primit nush cate aprobari. Dvs. trebuie sa intelegeti un lucru simplu: intregul bloc cu toate accesoriile, inclusiv boxele amplasate pe casa scarilor, la subsol ori demisol - sunt amplasate in condominiul dvs. pentru care ati platit. Dumnealui dezvoltatorul nu putea sa construiasca acele boxe sau ce-or mai fi ele, asa in aer, ci a fost nevoie de constructia propriu-zisa a blocului, bloc achitat in intregime de dvs. proprietarii.
Daca s-a ajuns la situatia aceasta, acum cred ca este extrem de greu sa-l determinati pe monseur sa va cedeze moca un spatiu chiar ca sediu al asociatiei.
Sigur, ar fi ideal sa aveti ceea ce v-ati propus, dar pe dumnealui il doare exact la adidasi de doleanta dvs.
Cum v-am spus, incercati sa achizitionati prin as. prop. un spatiu, undeva intr-o zona mai accesibila de intrare si sa va desfasurati acolo activitatea. Acel spatiu sa fie al tuturor proprietarilor fara sa poata fi instrainat ulterior, chiar daca un proprietar pleaca din asociatie.
Va doresc mult succes si sa ne mai informati cu desfasurarea evenimentelor, tot pe acest topic.
Stima!
Bun, noi ca asociație l-am pus pe dezvoltator la plata cotei indivize aferente boxelor pe care încă le mai are în proprietate... In acest fel am incercat să-l constrângem într-un fel dar nu a fost cazul... Omul a spus că plătește fără nici o problemă. Așa-zisa cameră tehnică nu o dorim strict pentru sediul asociației, ci ca spațiu comun necesar imobilului pentru, de exemplu, depozitare materiale de curățenie.... Ideea de a merge în instanță aparține chiar administratorului....
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
JohnBad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sediu social in boxa Andrei_Micu Andrei_Micu Buna ziua. Este posibila inregistrarea sediului social in boxa aflata in subsolul unui bloc de locuinte avand in vedere ca exista act de vanzare cumparare si ... (vezi toată discuția)
Conflict pentru boxa ocupata abuziv de catre alt vecin Julia_N Julia_N Acum 11 ani eu si inca o vecina am facut modificari in apartamente si m-a rugat sa o las sa-si puna cateva lucruri la mine in pivnita. I-am dat voie si ... (vezi toată discuția)
Va salut! locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, ap. cu 3 camere, ... Viorel1985 Viorel1985 Va salut! Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, ap. cu 3 camere, aprox. 65 mp. La subsolul blocului, din ceea ce cunosc, este un spatiu tehnic care a fost ... (vezi toată discuția)