avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptia in cazul unei creante
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptia in cazul unei creante

Buna ziua,
am citit in codul civil, ca una din cauzele de intrerupere a prescriptiei extinctive este recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie. Intrebare: cum se face in practica aceasta recunoastere? (declaratie la notar?, declaratie scrisa?, in fata judecatorului, etc.?
o alta cauza este introducerea unei cauze de chemare in judecata ori de arbitrare. Se refera la o actiune prin care creditorul cheama in judecata din nou debitorul , eventual pentru a cere si dobanda la creanta avuta?
Intreb aceste lucruri intrucat cineva, in urma unui proces, trebuie sa imi plateasca o suma mare de bani.Insa, persoana nu are posibilitatea de a plati, decat prin a-si vinde locuinta, fapt ce ar lasa-o pe drumuri impreuna cu copii acesteia (suma ar fi echivalenta cu valoare locuintei). NU doresc sa incep executarea silita pentru a nu ii cauza alte probleme, insa nici nu doresc sa pierd acest drept de creanta. Care ar fi calea cea mai sigura si mai ieftina pentru a avea un nou termen de prescriptie, sau in principiu sa nu pierd acesti bani prin implinirea termenului prescriptiei.
Va multumesc si felicitari pentru ajutorul pe care ni-l acordati.
Cel mai recent răspuns: pltgeorge , utilizator 17:32, 30 Mai 2011
Unul dintre moduri este printr-un angajament de plată.
daca face plati partiale din cand in cand si se mentioneaza in chitanta pt ce plateste, nu se prescrie
Incercati un acord de plata esalonata facuta printr-un inscris incheiat de un notar.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte. Dar ce se intampla daca ne casatorim pana se scurge termenul de prescriptie, aceasta se suspenda? Dar daca o chem la judecata pentru plata dobanzii legale se acorda un alt termen de prescriptie?
Va multumesc.
da, pe perioada casatoriei nu curge termenul de prescriptie

Alte discuții în legătură

Debit din 2008 d4rkm4nx99 d4rkm4nx99 Am fost sunat astazi de o firma de recuperari creante in care mi s-a precizat ca am un debit restant din 2008 catre paypal.Intrebarea mea este daca dupa atatia ... (vezi toată discuția)
Aparitia prescriptiei la facturile fara termen de plata plata specificat? viopopa1 viopopa1 La vinzarea bunurilor de folosinta indelungata, catre o societate comerciala, s-a eliberat factura si incheiat contract de vinzare cumparare autentificat de un ... (vezi toată discuția)
Intrerupere prescriere sulta ally123 ally123 Am de primit o sulta in urma unui partaj succesoral. De la data hotararii judecatoresti a trecut aproximativ 1 an si jumatate. Cum pot intrerupe termenul de ... (vezi toată discuția)