avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrerupere prescriere sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrerupere prescriere sulta

Am de primit o sulta in urma unui partaj succesoral. De la data hotararii judecatoresti a trecut aproximativ 1 an si jumatate. Cum pot intrerupe termenul de prescriptie (care stiu ca este de 3 ani) ? Este necesar sa trimit prin notar o instiintare catre persoana care trebuie sa-mi dea sulta? De asemenea, cum pot sa fac ca la aceasta suma sa se calculeze si majorari ?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:21, 12 Octombrie 2012
Nu stiu de ce doriti sa intrerupeti prescriptia.

Pretindeti sulta cuvenita prin intermediul unui executor judecatoresc care va actualiza suma la cererea dvs.
Creanţa fiind anterioară intrării în vigoare a noului cod civil, prescripţia extinctivă a acesteia este supusă în continuare prevederilor Decretului nr.167/1958. O spune şi Legea nr.71/2011.

Iar D.167 dispune:

ART. 16
Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp se prescrie o factura ?? seller seller Avem d eplatit o factura , dar nu suntem de acord cu acest lucru . Exista posibilitate asa nu o platim daca cel care a emis-o nu ne da in judecata? cat timp ... (vezi toată discuția)
Recuperare restanta mai mare de 3 ani ursulina ursulina Avem in asociatie un ap.care are datorii din 2005 pana in 2008, ai carui proprietari au decedat. In urma lor a ramas o nora si o nepoata, sotul respectiv tatal ... (vezi toată discuția)
Intrerupere termen prescriere adrian22 adrian22 Exista o creanta de aprox. 2 ani de zile. Creditorul cheama in judecata pe debitor pe procedura insolventei, dar cererea ii este respinsa in urma intampinarii ... (vezi toată discuția)