avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara perioada de preaviz

Buna ziua,

Am o problema delicata. Lucrez intr-o firma de 1 an si cateva luni. In CIM sunt lucrator comercial. Am o sefa (director magazin) cu care nu ma pot intelege. Chiar daca imi indeplinesc toate sarcinile de munca, tot imi gaseste nod in papura. Din acest motiv am hotarat sa-mi dau demisia, binenteles in cerere am trecut motive personale, nu neintelegerea cu sefa. Din moment ce stiu ca sefa imi va face zile amare in preaviz am hotarat sa nu raman, pe motiv ca nu mi sa respectat CIM de catre angajator, nu lucrez 40 de ore/ sapt. ci 48 si am liber doar un week-end pe luna, iar in contract am total altceva.
Azi mi-am lasat cererea de demisie la birou, dar m-am trezit ca nu mi se accepta sa nu raman in preaviz. S-a ajuns la intimidare, ca nu mi se va da comisionul pe vanzari, ca daca vreau sa las loc de buna ziua sa fac bine sa raman in preaviz samd. Ce pot face in cazul acesta?
Ma vor concedia pe motiv de absenta nejustificata daca nu ma prezint la munca?
Cel mai recent răspuns: stamate , utilizator 09:13, 2 Iunie 2011
da, este posibil sa fiti concediat ptr motive disciplinare. Preavizul este obligatoriu si in timpul preavizului contractul de munca trebuie executat intocmai.
Da, daca absentati in perioada de preaviz, angajatorul poate sa desfaca contractul individual de munca pe motiv de indisciplina(respectand toate etapele premergatoare in cercetarea disciplinara)
Dar asta e problema, ca angajatorul nu a respectat CIM si din acest motiv nu sunt obligata sa raman in preaviz, iar angajatorul nu vrea sa accepte.
MPSimona a scris:

Dar asta e problema, ca angajatorul nu a respectat CIM si din acest motiv nu sunt obligata sa raman in preaviz, iar angajatorul nu vrea sa accepte.

Nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Puteti sesiza ITM-ul in legatura cu refuzul angajatorului de a va inregistra demisia.

Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator.
Sunt obligati sa-ti accepte sa-ti accepte cererea. Si-n Codul Muncii este stipulat, si-n regulamentul intern, si-n actul aditional la CIM pe care ti l-au dat dupa modificarea Legii 53 - Codul Muncii.
Concedierea ca sanctiune dureaza si-si bat cuie in talpa, cercetare prealabile, comisii, chemari... cam 30-45 de zile.
Preavizul dat de tine este 20 de zile lucratoare.
Ultima strigare: te duci la ITM si-i reclami ca nu-ti primesc cererea. deabia asteapta sa-i calce, sa-i taxeze.
Este legiferata sanctioarea angajatorului care refuza sa primeasca un document de la un angajat.
Sugereaza-le sa-ti dea art 81. cu lit.7 din Legea 53.
Bafta!
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
danjoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz filiceii18 filiceii18 seful meu face abuz de functie te umileste cat de mult si des poate,el are intotdeuna dreptate chiar daca de fapt tu esti cel care are,tipa la tine din orice ... (vezi toată discuția)
Demisie-art 81 pct 8 liveomars liveomars La insistentele angajatorului( nu mi-a dat salariul la timp,a chemat politia la serviciu si m-a dat afara din cladire) mi-am dat demisia cu art 81 pct 8 cu ... (vezi toată discuția)