avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la succesiune!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la succesiune!!!

Mama mea a decedat in anul 1982, tatal meu s-a recasatorit in anul 1984 si anul acesta a decedat(iunie).
Sotia lui, locuieste inca in apartamentul meu (eu sunt proprietar din 2005), si acum doreste, toate lucrurile din apartament, care constituie bun comun din timpul casatoriei : centrala termica, frigider si aragaz care au fost achizitionate cu credit bancar in urma cu aprox 3 ani; masina de spalat automata,dacia 1300 ,aproximativ 10 mp de parchet laminat.
Mentionez faptul ca in momentul in care ea a venit in acest apartament, era dotat si utilat cu absolut totul (exista martori, apartamentul a fost al parintilor tatalui meu).
Nu mi se pare corect, a vrut sa-si aduca mobila ei, pentru asta a vandut mobila din 2 camere; frigiderul si aragazul care erau in stare buna de functionare a simtit nevoia sa le inlocuiasca, le-a vandut si pe acestea , au cheltuit banii impreuna si acum goleste apartamentul spunand ca doar ea a participat la plata lor.
Tatal meu a muncit toata viata, si de 4 ani era pensionar cu o pensie foarte buna si nu a avut nici un depozit bancar.
Pentru a cumpara Dacia, tatal meu a vandut masina lui, si ea a pus diferenta astfel amandoi sunt proprietarii daciei ( contractul vanzare – cumparare).
Vrea sa deschida succesiune pentru dacie ca sa o inscrie in programul „rabla”.
Am intrebat-o ce considera ca trebuie sa ramana in apartamentul meu si a spus ca poate renunta la centrala termica si la parchetul laminat daca ii dau banii pe care i-a platit inclusiv dobanda la banca prin care a luat creditul de consum!!!!
Cheltuielile de inmormantare si parastas, le-am suportat integral eu si au ajuns la 3500 lei (mai putin cei 1500 care i-am primit de la casa de pensii ca ajutor de inmormantare, deoarece am facut dovada platii), ea considera ca e problema mea, ca eu trebuia sa platesc ca eu sunt mostenitoarea lui!!!
Vreau sa stiu cum sa procedez la notar, pentru ca nu vreau sa raman cu casa goala si nici nu vreau ca ea sa plece cu toate lucrurile.
Pot sa schimb iala la usa apartamentului , pana facem succesiunea, si vor fii impartite lucrurile corect?
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: cosmina17 , utilizator 12:04, 21 Iulie 2008
exista un inventar al bunurilor la data decesului?
se pot dovedi bunurile proprii si cele comune si eventual cota de partcipare, prin acte concrete?
ce demersuri s-a facut referitor la succesiune?
LA notarul la care a depus cererea de succesiune, sotia tatalui meu a solicitat doar succesiunea dupa dacia1300.
Mie mi-a spus ca celalalte lucruri pe care ea vrea sa le ia nu se pot mentiona in actul de succesiune.
Mi s-a parut suspect si am fost la notarul respectiv si i-am explicat ca nu sunt de acord cu ea , si solicitat sa fie mentionate toate lucrurile care fac obiectul succesiunii si faptul ca ea in calitate de sotie nu a participat la cheltuielile de inmormantare.
Atunci notarul mi-a spus ca ar fi bine sa facem un inventar al bunurilor mentionate ,insotit de facturile doveditoare iar eu am amanat termenul dezbaterii in 10 august.
I-am comunicat "doamnei", schimbarea termenului si dorinta notarului. Astfel, "sper" inventarul se va face zilele aceastea si semnat de 2 martori, in sensul ca lucrurile exista in casa la momentul inventarierii, dar acte doveditoare a spus ca nu mai are!!!, doar contractul de credit bancar prin care ar fi achizitionat centrala termica si contractul de vanzare-cumparare a daciei pe care sunt amandoi proprietari.
Apartamentul fiind in proprietatea familiei mele din anul construirii, eu am martori ca apartamentul a fost mobilat si utilat la momentul venirii ei in acest apartament.
Mentionez faptul ca doar tatalui meu i-am acordat dreptul de uzufruct viager, cu ea neavand nici un fel de contract.
Eu m-am hotarat sa-i schimb iala la apartament dupa ce facem inventarul cu martori , iar lucrurile pe care le va obtine si le va lua in momentul incheierii succesiunii.
Vă recomand să angajați un avocat căruia să-i prezentaţi toate actele pe care le aveţi şi, cu inventarul bunurilor din casă veţi merge la notar pentru ca aceste bunuri să fie împărţite de bună voie între dv. şi soţia tatălui ca moştenitori. În cazul în care nu ajungeţi la o înţelegere cu fosta soţie a tatălui dv. decedat în ceea ce priveşte masa succesorală, notarul va suspenda partajul succesoral şi vă va îndruma la instanţă pentru a face dovezile necesare cu privire la bunurile lăsate de defunct. În faţa notarului nu se pot produce probe în procedură contencioasă, aceasta fiind o procedură total necontencioasă. Astfel, tot în instanţă veţi ajunge unde cu un avocat bun veţi obţine o împărţire dreaptă a bunurilor lăsate de defunct.
Nu puteţi schimba yala locuinţei foştilor soţi, în care soţia tatălui dv. a locuit şi locuieşte în continuare în locuinţă, chiar dacă locuinţa este proprietatea dv. Pentru aceasta vă este necesară o hotărâre de evacuare. În caz contrar, vă puteţi trezi cu plângere penală pentru tulburare de posesie şi poate chiar furt... ;)
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2008
Corina Capotã, Avocat
acum am aflat ca sotia nu avea mutatie in locuinta in care tatal meu avea uzufruct viager , si din 25 iunie 2008 are domiciliul in alta parte.
am citit pe net ca uzufructantul nu poate cere despagubiri pentru investitiile facute in locuinta , pentru care nu avea acordul proprietarului!!!!
daca nu avea nici mutatie, nu poate pretinde din bunurile schimbate, si pentru care nici macar nu are act de provenienta.:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj MISAMIHAI MISAMIHAI Buna ziua,incep a va spune ca am terminat cu procesul de divort si acum va rog sa imi spuneti si mie daca am vreo sansa daca intentez si eu un proces pt ... (vezi toată discuția)
Recuperare bunuri daruite inaintea si in timpul casniciei drmon drmon buna ziua. revin si eu pe acest site cu o intrebare. sunt in divort dar o sa se termine in curand. casa in care eu si sotul am locuit nu e proprietatea noastra ... (vezi toată discuția)
Partaj 2 anditaru anditaru De vineri si pana astazi lucrurile au luat o alta directie,sotia nu mai vrea partaj amiabil ci in instanta,la ce pot sa ma astept de la ea in continuare tinand ... (vezi toată discuția)