Buna ziua!
Meseria mea este de instructor auto independent. As dori sa stiu daca masina pe care eu imi desfasor orele de conducere auto face obiectul partajului dintre mine si sotia mea, avand in vedere ca in lipsa acestei masini eu nu imi mai pot desfasura activitatea si deci nu am nicio sursa de venit sa pot plati pensia alimentara. Masina a fost cumparata in timpul casatoriei.
Va multumesc!
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune; c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti; d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune; c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Asadar,masina in cauza nu va face obiectul partajului.
Conform 31 lit. c din C.fam, bunurile care sunt destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti, sunt considerate bunuri proprii iar in concluzie nu pot fi incluse in masa partajabila.
Fiind bun achizitionat in timpul casatoriei, se prezuma a fi bun comun. Prin urmare, va face obiectul partajului. Puteti sa-i propuneti sotiei sa-i achitati jumatate din valoarea masinii, pentru a ramane in proprietatea dvs si a va ajuta la desfasurarea activitatii.