Vreau sa imi dau demisia si vreau sa stiu unele detalii, si daca s-a mai schimbat ceva:
Perioada de preaviz este de 20 zile, unde esti obligat sa stai 4 ore, pot face cerere sa muncesc 10 zile a cate 8 ore? La aceasta cerere trebuie sa fie de acord angajatorul sau se accepta "de la sine"
Pot cere banii aferenti zilelor de concediu ramase?
Astept sugestii in legatura cu acest subiect.
Va multumesc!
Codul muncii
Art. 79
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie
La expirarea termenului de demisie, trebuie sa va primiti toate drepturile, inclusiv compensarea in bani a CO neefectuat (art. 141/4)
In loc de 20 zile a cate 4 ore, pot face o cerere sa efectuez 10 zile a cate 8 ore? Sau asta e doar in cazul in care esti dat afara de angajator? Se pastreaza regula si in cazul demisiei ?
Regula era valabila doar la concediere, NU si la demisie.
La demisie veti sta la programul de lucru normal.
Atentie, termenul de preaviz de demisie nu este cel de 20 de zile lucratoare, ci cel trecut in contractul dvs. de munca (pun pariu ca in contractul individual de munca aveti 15 zile calendaristice).
De altfel regula cu "lucrezi 4 si esti plati 8 h" nici nu mai este valabil in toate cazurile (regula provenea din vechiul CCM unic la nivel national, care nu mai este in vigoare).
Art. 115
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză.
(2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.